Klimatske promjene: mladima širom Evrope potrebna hitna akcija

Rate this post

Pokret # FridaysForFuture navodi učenike širom svijeta da petkom u prigovoru ne posjećuju instituciju. Skup je počeo kada je 15-godišnja Greta Thunberg stajala pred švedskim parlamentom u avgustu 2018.zahtijevajući snažniju akciju u odnosu na prilagođavanje klime. Aktivnost se brzo proširila po cijelom svijetu. Gretino ime je od tada zapravo poznato u cijelom svijetu: izabrana je za Nobelovu nagradu za mir 2019.i 2020. godine, kao i 2019. godine proglašena je individuom godine po publikaciji Time. Između ostalog, demonstranti traže od globusnih lidera da cijene Pariški sporazum, prvu globalnu, pravno obavezujuću Konvenciju o međunarodnoj modifikaciji klime, koju je 2015.godine provjerilo 195 zemalja. Glavni cilj aranžmana je da do kraja veka temperatura ne bi trebalo da bude toplija od one iz predindustrijskog doba, još više inicijative, i da se ova vrednost smanji na čak 1.5 Minnesotance.Klimatske promjene: mladima širom Evrope potrebna hitna akcija

Potrebe mladih ljudi

Mladi širom svijeta svjedoci su ekoloških situacija, a većina protesta ustupa mjesto kako lokalnim tako i globalnim zahtjevima. Mladi protestanti u oblasti životne sredine ogorčeni su stvarnošću da se ne dešavaju smislene promene, uprkos činjenici da naučnici nisu spremni da savetuju čovečanstvo da ćemo brzo doći do „ključne tačke“ sa koje nema preokreta. „Zašto bih učio kad je znatno nepredvidivo hoću li imati budućnost, a drugi ne čine ništa da spasu naš životni prostor? Koji je faktor otkrivanja činjenica kada je jedna od najvažnijih činjenica vidljivo ravnodušna prema našem društvu?“Greta Thunberg. U aktuelnoj studiji, mladi su utvrdili upravljanje okolišem i borbu protiv klimatskih promjena kao osnovne prioritete EU (problem 478). s. studija Eurobarometra). Stanovnici EU izuzetno su zabrinuti za prilagođavanje okoliša, kao i za korake pomoći u borbi protiv njega (Eurobarometar po pitanju klimatskih promjena). Šta žele mladi? Mnogi lobisti povezani sa aktivnošću modifikacije životne sredine žele da se bave modifikacijom životne sredine putem radikalnih promena, kao što je ubrzavanje smanjenja emisija gasova staklene bašte, okončanje finansijskih ulaganja u fosilna goriva, očuvanje biodiverziteta, kao i vraćanje ekoloških zajednica. Demonstracije jasno naglašavaju značaj aktivnog angažmana mladih na evropskim granicama, kao i na prošlim. Mladi ljudi preuzimaju vodeću funkciju u prilagođavanju vožnje u svojim naseljima, kao i stupaju u kontakt sa odraslima kako bi preuzeli dužnost i sačuvali svoju budućnost.

Kako tačno Evropska unija podržava mlade lobiste?

Klimatska politika ide u srce Evropske zelene pogodbe. Ugovor predstavlja ambiciozan plan procedura koje, između ostalog, imaju za cilj minimiziranje izduvnih gasova gasova staklene bašte u velikoj meri, ulaganje u najsavremenije istraživačke studije, kao i razvoj, kao i održavanje prirodnog okruženja Evrope. EU kao i njene države članice angažovane su u svjetskim inicijativama za rješavanje prilagođavanja okoliša u skladu sa Konvencijom strukture Ujedinjenih nacija o promjeni okoliša. Uz političku akciju, EU pruža različite mogućnosti finansiranja mladima, ali i organizacijama za mlade. Iako se ovi programi ne koncentrišu isključivo na prilagođavanje okruženja, njihovi poslovi mogu dodatno da se koncentrišu na ovu temu. Evropski korpus solidarnosti: ova dobrovoljna organizacija omogućava mladima da daju funkcionalne doprinose u različitim oblastima, koje se sastoje od zaštite životne sredine. Program je otvoren za mlade od 17-30 godina. Erasmus + razmjena mladih: omladinske razmjene su otvorene za mlade između 13 i 30 godina, koji imaju priliku da se nose sa mladima iz drugih naroda u mnogo kraćem periodu (5-21 dan) i također servisiraju zajedničke poslove s njima. Ovo je izuzetna šansa da se kolege sa stranim savremenicima. Erasmus za mlade vlasnike preduzeća: Program prekogranične razmjene daje novim ili mogućim vlasnicima preduzeća mogućnost da se obučavaju uz pomoć kvalifikovanog pojedinca koji vodi mala i srednja preduzeća u drugoj zemlji. EU organizacije se angažuju sa mladima kroz sisteme za diskusiju (npr.kroz dijalog građana, Dijalog mladih EU i druge kampanje).Kako tačno Evropska unija podržava mlade lobiste?

Moć iskustva u vašem domu i na cijelim granicama – upravo smo tako obilježili solidarnost

U novije vrijeme brojni odvažni mladi, organizacije, kao i timovi zapravo su primijenili svoje ideje kroz zadatke ujednačenosti i pridružili se dobrovoljnim aktivnostima u inostranstvu ili kod kuće. Ove uspjehe kao i postignuća slavili smo 6. oktobra ujednačeno: on– moć iskustva! tom prilikom. U 2018-u je objavljen Evropski uniformni korpus, program pomoći u volontiranju Evropske unije, zahvaljujući čemu se mađarski mladi između 18-a i 30-a mogu pridružiti stranim organizacijama ili se prijaviti mađarskim organizacijama za civilnu kulturu, udruženjima kao i fondacijama. Pored toga, poslovi ujednačenosti programa omogućavaju maloj grupi mladih da zajednički rade na rješavanju regionalnih društvenih izazova. „Primarni cilj programa je učiniti Globus daleko boljom lokacijom uz saradnju u susjedstvu. Volontiranje je posebno efikasno sredstvo za to“, rekao je on povodom Tempus javne strukture, gdje smo obilježili ponudu sa praktično 130 pojedinaca, kao i gdje su učesnici programa podijelili svoja najbolja iskustva kao i iskustva. Tokom prethodne četiri godine, Mađarska omladina je zapravo podnijela više od 300 zadataka uniformnosti, od kojih je 152 dobilo sredstva, a ukupno je više od 700 mađarskih volontera zapravo učestvovalo u ESC programu.

Mladi imaju vitalnu dužnost da igraju u izgradnji budućnosti

Dr. Veronika Varga-brkovi, generalna direktorka Tempus Public Foundation, koja radi sa programom u Mađarskoj, izjavila je: „ove godine obilježavamo Evropsku godinu mladih, koja namjerava promovirati mogućnosti kretanja i naglasiti bitnu ulogu koju mladi igraju u razvoju budućnosti. Zbog toga se stil naše prilike fokusira i na uticaj Evropskog korpusa solidarnosti na mlade.“U svom uvodnom govoru, Zsofia Nagy-Vargha, zamjenik državnog pomoćnika za mlade, naglasio je da Evropski korpus uniformnosti pruža različite mogućnosti za Mađarsku omladinu, koja može postati svjesnija socijalnih problema kao volonteri, dok se dodatno mogu pokušati u inostranstvu u interkulturalnom okruženju.Mladi imaju vitalnu dužnost da igraju u izgradnji budućnosti

Napredak, prepreka, susjedstvo

Tokom okruglog stola o događaju kojim se obilježavaju rezultati programa, inspirativne priče volontera, realizatora zadataka, savjetnika, ali i koordinatora pomogle su da se približe duhu i razumnim prednostima volonterskih programa EU. Svi učesnici su za program saznali sa druge strane, ali su se složili da su kroz njega zapravo stekli dugotrajna sjećanja. Prethodni volonter Adam Katai motiviran je putovanjem, namjeravao je pronaći poteškoće, što istovremeno nudi podršku. Zahvaljujući iskustvu, kao i komentarima, možete izvršiti više sa povjerenjem u svim područjima života. Dodao je: „nuđenje me je zapravo naučilo šta je zaista preuzeti obavezu, posvetiti se i takođe stajati u specijalističkom okruženju.“Udoban volontera je navodeći iskustvo za organizacije, kao i značajnu pomoć. Barbara Mihok, volonterski mentor Talentum strukture, naglasila je: „volonter koji se upozna može odvojiti najbolje voće– to je najbolja korist programa.“Tom prilikom, Organizator Esc programa Take my Hand Structure podijelio je svoje iskustvo dobrodošlice volontera i rekao da su naišli na mnogo različitih zahtjeva u njihovim zadacima, međutim, oni su im samo pomogli da sami postanu mnogo solidarniji.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here