Fell in love in my hometown

27 Jan/2019 Objavljeno u Vesti

Preko 500 zvanica iz cele Evrope, mladi, volonteri, državni vrh Srbije, preko 100 novinara, omladinske i organizacije za mlade zajedno su prošle kroz Otvorena vrata u godinu OPENS-a, u godinu mladih! Na nesvakidašnjoj svečanosti u kojoj je učestvovao mlad tim, novosadska Sinagoga oživela je kroz multimedijalne projekcije, mlade glumce i muzičare.

Događaju su prisustvovali predstavnici Republike, Pokrajine, Grada Novog Sada, diplomatskog kora, institucija i omladinskih organizacija iz zemlje i Ervope. Prisutnima su se obratili koordinator OPENS-a Vukašin Grozdanović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.
Predsenik Srbije je pridao značaj mladima u politici tako što je naglasio da su mladi ti koje treba pitati kada se razmišlja o budućnosti.

„Želim vam još mnogo enerije i želim da proslavite i Novi Sad i našu zemlju. Večeras sam naučio da ste mnogo ispred nas i da je Srbija koju gradite mnogo isred nas. Pred vama je sad jedan izazov, a on ne priznaje pravdanje i izgovore. Verujem da to već znate pošto je prvi izazov bio da Novi Sad postane omladinska prestonica Evrope, a njega ste uspešno rešili. Želim vam mnogo sreće radosti i uspeha. Novi Sad je Omladinska prestonica Srbije isto koliko i Omladinska prestronica Evrope,“ rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Ništa od ovoga što imamo sada nije nam poklonjeno i nije palo sa neba. Ova titula je dokaz da se trud i marljiv rad isplate. Posebni smo po ulaganju u budućnost i mlade ljude. Ovo je prilika da pokažemo celoj Evropi kako se to radi. Mladosti i obrazovanje su naša velika šansa, a mi znamo da ne smemo da je propustimo. Tokom narednih 365 dana uverićemo svet da je ovo politika života oko koje smo se okupili svi,“ objasnio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Dve godine unazad, OPENS tim radi za mlade i sa mladima. Kroz razne aktivnosti obrazovnog, kulturnog i zabavnog karaktera se posvećuje mladima. Samo tokom prošle godine OPENS je zajedno sa organizacijama partnerima realizovao preko 2000 različitih aktivnosti, dok je kroz OPENS programe prošlo preko 75000 mladih ljudi. 2019. godine dižemo još više lestvicu.

Kordinator OPENS-a Vukašin Grozdanović je rekao da Novi Sad želi da pokaže Evropi da vodi računa o omladinkoj politici i da je u planu izgradnja Omladinskog centra od 2.000 kvadrata.
„Cilj nam je da kroz programe koje sprovodimo sa našim partnerima dođemo do cifre od 500.000 mladih ljudi koji će učestvovati u programima, a oni neće biti oragnizovani samo u Novom Sadu i na teritoriji Srbije nego širom Evrope. Dvesta programa koje smo spoveli i koje ćemo sprovesti u budućnosti treba da budu temelj održive omladinske politike,“ objašnjava Grozdanović.
Posle Sinagoge i svečane ceremonije usledila je najveća žurka ove zime pred 10.000 mladih Novosađana na SPENS-u. Koncerti svetskih i regionalnih zvezda trajali su do sutradan.

Tagovi: eyc2019, novi sad, omladinska prestonica evrope, sinagoga