Osnivači

OPENS, kao savez udruženja, nastao je 2016. godine. Nakon što se Novi Sad prvi put kandidovao (Grad je ušao u prvih pet gradova, ali nije dobio titulu Omladinske prestonice Evrope za 2018. Godinu) i izgubio od Kaškaiša titulu, omladinske i organizacije za mlade u Novom Sadu, okupile su se i odlučile da još jednom daju podršku gradu za kandidaturu za Omladinsku prestonicu, ali pod drugačijim uslovima. Grad će biti nosilac titule, ali će ona podjednako pripadati i omladinskom sektoru. Šest novosadskih organizacija – Savez studenata Univerziteta u Novom Sadu – Savez studenata Medicinskog fakulteta Novi Sad, Omladina Jazasa Novi Sad, Centar za omladinski rad, BalkanIDEA Novi Sad, Inženjeri zaštite životne sredine, Kulturanova – tako su postale osnivačice Saveza OPENS koji i danas podnosi godišnje izveštaje skupštini. Pomenute organizacije su postale osnivačice na osnovu kriterijuma koje je doneo Neformalni forum omladinskih organizacija Novog Sada.

Zajedno sa timom OPENS-a, organizacije osnivači nastoje da kreiraju i izgrade prostor i okruženje u kome će mlade osobe imati podršku i moći da ostvare svoje ideje, da se aktivno uključe u zajednicu u kojoj žive, uče, zabave se na kvalitetan način, rade, izraze svoju kreativnost. Tako osnivači, zajedničkim radom u OPENS-u, ali i svako u svom polju delovanja, nastoje da Novi Sad 2019. godine pošalje svetu sliku grada u kome mladi imaju mesto koje žele i koje bi trebalo da im pripada.

Jednom, kada budemo pričali o počecima OPENS-a i istoriji, podvučeno će stajati da su Osnivači OPENS-a svojim autoritetom u omladinskom sektoru dali vetar u leđa celom procesu, te prateći aktivnosti, procedure i pravilnike, osigurali transparentnost u radu i održivu budućnost.