Feature Image

PRIČAMO O EVROPI – GRADIMO MOSTOVE

3-6. jun Kulturna stanica Svilara i Eđšeg

Eminentni pisci, novinari, političari, naučnici, predstavnici verskih zajednica i mladi ljudi iz čitave Evrope okupiće se u Novom Sadu, od 3. do 6. juna 2019. na književnoj konferenciji „Pričamo o Evropi – gradimo mostove“.

Reč je o tradicionalnom skupu koji Fondacija Konrad Adenauer organizuje svake druge godine u različitim evropskim gradovima, ali ovo je prvi put da se taj događaj održava van Evropske Unije, u Novom Sadu, gradu koji nosi titulu Evropske prestonice mladih za 2019. i koji će 2021. godine biti Evropska prestonica kulture. Partneri Fondacije Konrad Adenauer na ovom projektu su Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine, Grad Novi Sad, Fondacija Novi Sad 2021 – Kulturna prestonica Evrope i Omladinska prestonica Evrope.

Na otvaranju skupa će o „Evropskoj perspektivi u vremenima populizma: između identiteta i integracije“ govoriti dugogodišnji predsednik Bundestaga i predsednik Fondacije Konrad Adenauer dr Norbert Lamert.

Konferencija će obuhvatiti razgovore i predavanja o današnjoj Evropi iz različitih uglova, o političkim aspektima i evropskim izborima; o kulturi sećanja na našem kontinentu; o kulturnom nasleđu; o religijama u regionu i religijskom obrazovanju; ali i o Ivi Andriću, Novalisu i Tomasu Manu. Organizovaće se čitanje poezije, a biće predstavljen i jedan pozorišni projekat.

Učesnici su profesori svetski poznatih univerziteta, predstavnici političkog, verskog i kulturnog života Nemačke i regiona.

Ovakvi skupovi su podsticaj za prevazilaženje prepreka ka autentičnom, življenom evropskom identitetu. Oni su podsetnik da kada govorimo o Evropskoj uniji, o Evropi i Srbiji u EU, ne mislimo samo na probleme i koristi, već na kulturu, književnost, kulturno nasleđe, obrazovanje, suživot različitih religija i sposobnost da se, gledajući u prošlost, menjamo i odabiramo zajedničku sutrašnjicu.