Novi Sad će sigurno biti Omladinska prestonica Evrope 2019. godine

Rate this post

Novi Sad je osvojio titulu evropskih Omladinskih resursa za 2019. godinu, odluka je doneta sinoć u Varni, oko mesec dana nakon što je obelodanjeno da će Vojvodina 2021.godine postati evropski resursi društva. Žiri od 11 članova odlučio se na to nakon što je odgledao poslednju prezentaciju tenderskog posla u Novom Sadu. Delegaciju u Varni prvo je pohvalio i zahvalio gradonačelnik Novog Sada Milo Minnesevi, koji je dodao i nagradu za ovu titulu. Prošle godine, ipak, nije uspio podnijeti zahtjev za titulu. Evropski resursi za mlade dodjeljuju se svake godine evropskom gradu. Sve dok naslov stoji, gradovi mogu pokazati svoju omladinu usmjerenu organiziranjem različitih aktivnosti koje mogu reklamirati kulturni, društveni, politički i finansijski razvoj grada. Početni grad Pobjednik osvojio je nagradu za 2009.godinu.Novi Sad će sigurno biti Omladinska prestonica Evrope 2019. godine

Kultura Evrope-up close

Evropu karakteriše raznolikost kultura, raznolika tradicija kuvanja kao i veoma bogato društveno nasleđe. U nastavku možete pregledati kako Vam evropske kulturne nagrade mogu na kraju biti dostupne. Društvene kolekcije Evrope na mreži. Uz Europeana, Evropsku virtualnu biblioteku, ne samo slike i razni drugi eksponati mogu se vidjeti na internetu, već su dodatno digitalizirane varijacije bezbrojnih evropskih publikacija, filmova i arhivskih proizvoda. Radeći kao višejezična digitalna biblioteka, galerija i arhiv, Europeana je otvorena za posjetioce s obzirom na to da je 2008. godine dostupna proizvodima iz zbirki, galerija, Arhiva, galerija i audiovizuelnih zbirki u 33 evropske zemlje, što ukupno iznosi više od 23 miliona radnih mjesta. Ako želite gledati filmove, mjesto za ulazak u evropski film je za vas. Internet stranica nudi filmove, slike i poruke iz kolekcije od 38 evropskih filmskih arhiva kroz usamljeni pristup faktoru. Za ljubitelje filma, web stranica Cineuropa bi mogla dodatno biti strastvena. Vodeći portal evropskog bioskopa i društva dostupan je na četiri jezika i takođe nudi aktuelne, stalne informacije o stanju evropske kinematografije.

Provjera stvarne galerije

Ako volite prave muzeje, ne propustite Evropsko veče galerija, kada možete vidjeti puno intrigantnih eksponata potpuno besplatno. Godišnje, istog dana u maju, više od 4000 galerija iz 40 zemalja otvara svoja vrata posetiocima sajta, koji mogu da vide eksponate strasti prema njima po pristupačnim cenama ili potpuno bez ikakvih troškova tokom noći. Ipak, pretpostavimo da ne želite čekati do maja? Kako starite, Možda ćete imati pravo na jednu od brojnih diskontnih stopa koje se isporučuju mladima širom Evrope. Ako ste student, svoju kartu možete kupiti po sniženoj stopi tako što ćete dati svoju ličnu kartu učenika, međunarodnu ličnu kartu pripravnika (ISIC) ili razne druge globalno identificirane zapise koji potvrđuju vaš status pripravnika. Čak i ako ste trenutno završili studije, i dalje ćete imati pravo na posebne prednosti sa Evropskom omladinskom karticom (EYCA). Također pratite lokacije svakog muzeja, u velikom broju slučajeva ulaz je besplatan jednom mjesečno.

Festivala

Još neuobičajenije sredstvo za učenje o evropskom društvu je prisustvovanje različitim festivalima. Prilike vode posjetioce u niz fascinantnih područja, uključujući pjesme, pozorište, književna djela i ples. Možda bi bio dobar prijedlog da svoj sljedeći odmor organizirate u takvim prilikama. Alat FestivalFinder može pomoći u tome. Uz pomoć uređaja koji podržava Evropska unija, možete izabrati mjesto, trajanje kao i vrstu festivala koji vas fascinira. Ako želite izvršavanje evropskih muzičara, traže nastupe na Liveurope. Organizacija ima pretplatu, koja se sastoji od međunarodnih koncertnih mjesta u Evropi. Jeste li entuzijasta kulturno živopisnih gradova? Otkrijte koje programe gradovi koji trenutno nose titulu evropskog finansiranja društva. Ako možete, idite na ova mjesta. Ako ste zaista bili tamo ranije, imate fenomenalnu mogućnost da istražite ove gradove sa stanovišta kulture. Kao rezultat toga, može se reći da možete pristupiti nagradama Evropskog društva praktično bilo gdje, kao i bilo kada po jeftinoj stopi.

Zakonska osnova i ciljevi

Lisabonskim ugovorom kultura pridaje sjajan značaj: u preambuli TEU jasno se ističe „privlačenje motivacije iz evropskog kulturnog, vjerskog, ali i humanističkog naslijeđa“. Jedan od glavnih ciljeva EU, kako je navedeno u ugovoru, je da vrednuje „sopstvenu kulturnu i etimološku raznolikost i [da se osigura] očuvanje, kao i dodatno unapređenje društvenog nasleđa Evrope“ (Write-up 3 TEU). pisanje). Ugovor o učinku Evropske unije (TFEU) 6. u oblasti kulture, unija će imati vještine za izvršavanje „procedura podrške, rada ili dopunjavanja akcija država članica“. 167 TFEU. ovaj post dodatno informiše aktivnosti EU u oblasti kulture: EU doprinosi rastu društava država članica, poštujući njihovu nacionalnu, kao i lokalnu raznolikost, dok se istovremeno fokusira na uobičajeno društveno naslijeđe. Akcije EU moraju podsticati učešće između država članica, kao i pomoć, kao i dopuniti njihove zadatke usmjerene na jačanje ekspertize i širenja društva i pozadine pojedinaca Evrope; očuvanje i zaštita društvenog naslijeđa od evropskog značaja; te promociju nekomercijalne društvene razmjene, kao i kreativnog i književnog razvoja, uključujući i audiovizuelni sektor. EU i države učesnice takođe mogu oglašavati timski rad sa zemljama koje nisu članice EU, kao i globalnim organizacijama. Akcije prema odredbama Ugovora vrednuju i reklamiraju raznolikost evropskih kultura. Post 13 Povelje O Osnovnim Zakonskim Pravima Evropske Unije. njegov post navodi da su“umjetnost i naučna studija besplatne“. 22 Povelje. „unija će cijeniti društvenu, vjersku i jezičku raznolikost“.Zakonska osnova i ciljevi

Evropske agende za društvo

2018. Komisija je 22. Maja usvojila potpuno novi evropski raspored za kulturu, koji slijedi verziju usvojenu 2007.godine, nastavljajući kritičnu strukturu za djelovanje EU u društvenoj industriji. Potpuno nova agenda predlaže 3 izračunata cilja sa društvenim, ekonomskim i eksternim mjerenjem: (1) korištenje društva za društvenu komunikaciju i blagostanje; (2) promovisanje kreativnog razmišljanja zasnovanog na kulturi u obrazovanju i učenju i razvoju, proizvodnji i razvoju rada; i takođe (3) jačanje kulturnih odnosa širom svijeta. Agenda predviđa ojačane pristupe funkcionisanja sa državama članicama, civilnim društvom i globalnim partnerima. Izvršenje socijalne to će sigurno biti ostvareno u okviru strategije zapošljavanja (2019-2022), koju će Vijeće preuzeti 2018.godine. zagrljeno 27.novembra 2020. godine. izmijenjen 26. maja. Plan socijalnog rada 2019-2022 navodi 6 zabrinutosti: (1) održivost kulturnog naslijeđa; (2) komunikacija i wellness; (3) ekološka zajednica koja podržava umjetnike, kulturne i inovativne stručnjake, ali i Evropske sadržaje; (4) Rodna ravnopravnost; (5) globalni društveni odnosi; kao i (6) društvo kao automobilista trajnog razvoja (zabrinutost prihvaćena 2020.godine nakon zaključaka vijeća koji mijenjaju plan socijalnog posla, vidi gore). Ove brige se ostvaruju kroz 18 konkretnih aktivnosti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here