Feature Image

OPENS radna soba: “Sve(t) na dlanu”

17. maj Svilara - kulturna stanica

Zahvaljujući internetu i dostupnosti informacija u današnje vreme, putovanja su nam kao na dohvat ruke. Vanškolske aktivnosti, usavršavanje tokom studija i neformalno obrazovanje mogu omogućiti plaćeni boravak na različitim krajevima sveta. Kako pronaći put do drugih fakulteta u drugim mestima i državama, do izučavanja drugih jezika i do 59 pečata različitih zemalja u pasošu, ispričaće Maja Orihan čiju stazu krase nebrojeni kilometri širom naše planete.

OPENS radna soba: “Svet(t) na dlanu” je mesto informisanja mladih o stručnim praksama, razmenama učenika i studenata, neformalnom obrazovanju i putovanjima. Ideja je da se kroz prezentaciju mladima predoče prednosti korišćenja interneta, društvenih mreža i digitalnog marketinga. Takođe da kroz lične priče predavača i istraživanje sveta se podiže svest o našoj okolini, o svetu oko nas i našem mestu u njemu.
Nakon toga sledi izložba fotografija koje su nastale na putovanju oko sveta. Izložba nosi naziv Lista emocija, i svojevrstan je eksperiment da li fotografije mogu preneti pravu emociju zabeleženu kilometrima daleko od očiju posmatrača.

Maja Orihan, 29-godišnja strastvena putoholičarka i inženjer geodezije, ljubitelj ekstremnih sportova i avantura, je sa brojnih avantura poput boravka u Sahari, plivanja s kit ajkulama, penjanja na aktivni vulkan u Čileu, boravku na pustim ostrvima Filipina, volontiranja u Africi i Aziji, posmatranja polarne svetlosti na Aljasci…ponela bar 59 različitih iskustava, veliki broj posećenih mesta, broj fotografija, broj ljudi, reči, pesama i doživljaja. Takva iskustva su joj porušila predrasude, dodala perspektive, približila meridijane i napravila malim ambasadorom svoje zemlje.
Maja o svojim fotografijama:
“Moje fotografije mogu samo da dotaknu mnoga srca i ostave posmatrača kao promenjenu osobu zbog onoga što je video. Moje fotografije mogu da utiču na svest i savest, mogu da svedoče, da otkriju, da slave, da govore u ime onih koji ne mogu govoriti, da štite one čiji se glas ne čuje dovoljno daleko. Fotografije mogu da zauvek zamrznu momenat da ne pobegne, da donesu boje, mesto ali ne i emociju jer one ne staju u fotografiju.”

Vidimo se u Svilari, petak, 17.05. u 18h 🙂