Feature Image

OPENS radna soba “Istine i zablude mladih o samoubistvu”

14. maj OPENS kancelarija, Ulica Laze Teleckog 2, 21000 Novi Sad, Serbia

OPENS radna soba volontera ima za cilj da pruži prostor volonterima i mladim aktivistima da osmisle aktivnosti za druge mlade.

U utorak 14.05. se družimo sa volonterima Centra “Srce”, Milicom Bogdanović i Jelenom Đaković koje će održati radionicu – “Istine i zablude mladih o samoubistvu”.

ZAŠTO NAM JE VAŽNO DA PRIČAMO NA OVU TEMU?: Samoubistvo je veliki problem čovečanstva i na globalnom, svetskom nivou veoma rasprostranjena pojava. U drugoj polovini XX veka broj ljudi koji sebi oduzimaju život je rastao iz godine u godinu. Za poslednjih 45 godina on je narastao za 60%. U XXI veku je prisutan trend blagog pada broja samoubistava.

Pokazatelj broja izvršenih samoubistava na određenoj teritoriji se zove stopa suicida i predstavlja broj izvršenih samoubistava na 100.000 stanovnika. Svakih 19 sati u Vojvodini jedna osoba izvrši suicid. Naša zemlja se nalazi pri vrhu rang liste kada je u pitanju stopa suicida u Evropi.

Ovaj društveni problem pogađa sve uzrasne grupe, međutim zabrinjavajuće je da je ono u porastu među mladima, odnosno da je drugi uzrok smrti kod starosne grupe od 15 do 30 godina upravo samoubistvo.

Radionica ima za cilj informisanje i edukovanje mladih o suicidu kao društvenom i zdravstvenom problemu, kao i razvijanje veština za prepoznavanje faktora koji ukazuju na suicidni rizik. Radionica obuhvata teme:

-Činjenice i zablude

-Trenutna situacija kod nas i u svetu

-Namere i osećanja suicidnih osoba

-Razgovor sa osobom koja razmišlja o samoubistvu

-Faktori rizika i rizične grupe

-Kome se obratiti za pomoć

Radionica je namenjena: mladima od 15 do 30 godina, naročito studentima koje se školuju u oblasti humanističkih nauka, srednjoškolcima kao i za svim drugima zainteresovanim za temu prevencije samoubistva.

Prijave učesnika su obavezne i traju do 13.05. do 12h.
Odabranim učesnicima će biti poslat mail potvrde o učešću na radionici u ponedeljak 13.05.

Učešće na radionici je besplatno uz prijavu na sledeći link:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfGdcKLJoVmJ28dClHiZVoLCw2WreukQxityvUlo6pgwkCc0A/viewform

Vreme i mesto održavanja radionice: utorak 14.05., 18-20h, Laze Telečkog br.2, Omladinska prestonica Evrope Novi Sad

OPENS radna soba je organizovana u saradnji sa Centar Srce iz Novog Sada. Centar „Srce“, centar za emotivnu podršku i prevenciju samoubistva iz Novog Sada, je jedinstvena organizacija u zemlji i regionu koja postoji već 25 godina i koja problemu samoubistva posvećuje veliku pažnju. Imajući u vidu preporuke WHO i IASP, Centar „Srce“ tokom cele godine sprovodi akcije koje imaju za cilj da pomognu ljudima koji se nalaze u krizi i onima koji razmišljaju o samoubistvu.