Feature Image

OPENS dnevna soba: Od bunta do autonomije

26. septembar Svilara

Prema svetskim pokazateljima proces biološkog i psihosocijalnog sazrevanja adolescenata produžen je i traje od 15. do 25. godine.

Psihološka separacija jeste jedno od univerzalnih iskustava adolescenata, koja predstavlja proces oslobađanja zavisnosti od roditelja kao neophodnim uslovom za izgradnju sopstvenog identiteta i individualnosti, čiji se ishod može pratiti kroz uspešnost adaptacije na brojne promene.

Brojni problemi mentalnog zdravlja u periodu adolescencije upravo predstavljaju ispoljene simptome borbe adolescenata za separaciju i autonomiju.
Levinov izraz “osoba na margini” kojim opisuje adolescenta, dobra je ilustracija pozicije koja se mladima pripisuje u ovom periodu, pošto ukazuje na stalno balansiranje između uloge deteta i uloge odraslih.

Ono što je sa tačke gledišta adolescenata traganje za smislom i novim vrednostima, eksperimentisanje sa novim ulogama i ciljevima, pokušaj postizanja autonomije, sa tačke gledišta odraslih je bunt, nepoštovanje autoriteta i problematično ponašanje.

Panelisti:

Maja Pavlov: završila je osnovne studije psihologije, ima status međunarodnog (vanrednog) edukatora i supervizora transakcione analize (PTSTA) i takodje je i sertifikovani NLP trener. Psihoterapija, savetovanje, rad sa supervizantima kolegama je glavno polje njenog rada. Takođe intenzivno vodi edukativno razvojne grupe u okviru TA edukacija, kao i NLP treninge.

Vladan Beara: psiholog i REBT terapeut. Vladan se bavi psihoterapijom već 18 godina. Radi sa ratnim veteranima i ratom traumatizovanim osobam u Centru za Ratnu Traumu u Novom Sadu od 1999 god. Trenutno je na poziciji edukatora i supervizora u Centru.

Moderatorka panela:

Jelena Mirić: studentkinja odseka za medijske studije i student prodekan na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, ima 24 godine i dolazi iz Hrvatske. Jelena je pristalica studentskog aktivizma, zaljubljenik u rad, produktivnost i kreativnost mladih ljudi.

Učešće na panelu je besplatno s tim da je broj učesnika ograničen. Ukoliko želite da rezervišete svoje mesto na panelu, možete se prijaviti popunjavanjem kratke prijave u formi online upitnika na sledećem linku sve do 24.09. do ponoći.

FB event vas čeka ovde –  vidimo se 🙂