Feature Image

OPENS dnevna soba: “Čemu nas uče rijaliti programi?”

14. mart 2019. Promenada, podzemni nivo

Zbog čega su rijaliti programi popularni u našem društvu? Da li se publika zasitila rijalitija, ili je i dalje gladna ovakvih sadržaja? Ko čini najbrojniju publiku rijaliti programa, i da li ih gledaju mladi? Da li je ljudima neprijatno da priznaju da gledaju rijaliti programe?

Ovo je samo nekoliko prvih pitanja koji se pojave na samom početku razmišljanja ili razgovora na temu rijaliti programa. Bez obzira na to da li podržavamo emitovanje ovakvih sadržaja, ili njihove učesnike, moramo priznati da je ovaj fenomen neretko tema različitih svakodnevnih rasprava, debata, tekstova, kolumni..
Većina zauzima različite stavove i mišljenja na ovu temu, brani ili osuđuje ono što rijaliti programi nude ili prouzrukuju.

Ko čini većinsku publiku rijaliti programa, i da li su to mladi? Koliko su sadržaji ovakvih programa atraktivni za određene ciljne i uzrasne grupe, i da li i na koji način njihovo plasiranje utiče na mlade, njihovo formiranje vrednosti, mišljena i stavova?

Rijaliti programi po definiciji, prikazuju scene iz realnog života ljudi: njihove običaje, ponašanja, oblačenje, inteligenciju, stavove i drugo.

Koliko su situacije koje se odigravaju, realne, svakodnevne za život “običnog čoveka”?

Panel diskusija na temu “Čemu nas uče rijaliti programi?” realizovaće se u Promenadi (na podzemnom nivou, -1 spratu, rest corner pored win -win-a) , 14.marta od 18h do 20h.

Govornici na panelu:

Filip Đorđević – diplomirani psiholog, psihološki savetnik, psihoterapeut transakcione analize (u edukaciji), osnivač Psihološkog savetovališta „Đorđević“ u Novom Sadu.

Sanja Stanković – master sociolog, psihoterapeut transakcione analize, osnivač centra za razvoj veština “Od ljubavi se raste” u Novom Sadu.

Alisa Rapajić – student osnovnih studija žurnalistike u Novom Sadu.

Više informacija na linku.