Feature Image

“Knjige braćo knjige, a ne zvona i praporci”: Međunarodni dan studenata

17. novembar Rektorat Univerziteta

Gotovo već 80 godina, 17. novembar obeležava se kao Međunarodni dan studenata u znak sećanja na noć u kojoj su 1939 godine Nacisti uleteli u češke univerzitete, pobili studente i poslali ih u koncentracione logore.  

Danas ovaj dan obeležavaju studentske organizacije u celom svetu.

U Novom Sadu, Omladinskoj prestonici Evrope za ovu godinu, obeležavanje dana studenata, pod parolom “Knjige braćo knjige, a ne zvona i praporci”, OPENS  organizuje u Centralnoj zgradi Univerziteta u Novom Sadu u saradnji sa Studentskim parlamentom Univerziteta u Novom Sadu i studentskim organizacijama. 

“U godini kada Grad Novi Sad nosi titulu Omladinske prestonice Evrope za 2019. godinu želimo da istaknemo saradnju sa institucijama i studentskim organizacijama, kao i studentima, koji su nam pružali podršku u procesu pre dobijanja titule, ali i po dobijanju iste u realiazciji sada već desetine događaja, konferencija, radionica, obuka gde smo kroz programe koje smo realizovali samostalno, ali i kroz mnogobrojna partnerstva, dosegnuli preko 240.000 mladih u Novom Sadu, Srbiji i region,” kaže koordinatorka za saradnju sa institucijama OPENS2019, Nataša Igić

Tog dana hol zgrade Rektorata biće pretovoren u Sajam studentskih organizacija, a ostale prostorije služiće kao debatni podijumi.  Debate će biti u formatu američke parlamentarne debate u skraćenoj formi. Timovi treba da broje po tri člana, sa tim da je jedan član zamena. 

Motiv na osnovu kog će biti formirane teme debata će biti citat Dositeja Obradovića “Knjige braćo knjige, a ne zvona i praporci”. 

Obezbeđene su nagrade za najboljeg govornika, kao i tri prvoplasirane ekipe. 

Prijave su otvorene do petka, 15.11.2019. godine, a broj timova je organičen.

Link za prijave se nalazi ovde https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfgiy-oF2Z00u-qLhMnyyOgsnS1xOmCc771VuIh5IOpjdxHmA/viewform