Feature Image

Frontove filmske radionice

27. septembar do ponoći

Kino klub Novi Sad i OPENS te pozivaju na Frontove filmske radionice!

Ako imaš ideju koju bi hteo/la da realizuješ kao kratki film prijavi se na radionicu filmskog scenarija i režije!

Ako imaš želju da snimaš filmove, ili da unaprediš svoja znanja da tvoji klipovi izgledaju bolje radionica filmske kamere je prava stvar za tebe!

Ako maštaš o tome da postaneš uspešan filmski producent, šetaš crvenim tepihom u Kanu, Veneciji ili Berlinu radionica filmske produkcije je pravi početak za tebe!

Ako želiš da briljiraš u društvu poznavanjem filmske teorije, saznaš šta to film čini umetničkim delom ili naprosto na šta treba da obratiš pažnju kada gledaš filmove tu je radionica filmske kritike!

Prijava na Frontove filmske radionice otvorena je do 27.09.2019. u ponoć putem sajta http://filmfront.rs/

 

Kratak opis radionica:

 

Radionica filmskog scenarija i režije

Ova radionica namenjena je svima onima koji imaju ideju i žele da realizuju kratki igrani film.

U prvom delu radionice radiće se na pisanju filmskog scenarija za kratki igrani film trajanja do 5 minuta. U saradnji sa mentorom polaznici će svoje ideje razvijati, saznaće osnovna pravila dramaturgije i strukture filmskog scenarija, kao i pravila u kojoj formi se scenario piše. Mentorka ove radionice je Katarina Todorović, profesorka filmskog scenarija na odseku za dramaturgiju Akademije umetnosti Novi Sad.

U drugom delu radionice ćemo, na osnovu dva najuspešnija scenarija, snimiti i montirati filmove koji će svoju premijeru imati na velikom platnu u okviru ovogodišnjeg Filmskog fronta. Mentor ove radionice je Filip Markovinović, filmski i pozorišni reditelj.

Ukoliko nemate ideju za scenario ali imate želju da pratite radionicu i to je ok – možete posmatrati proces pisanja, postavljati pitanja, a potom i učestvovati u snimanju filma kao glumac ili deo ekipe.

Radionica filmske kamere

Radionica je namenjena polaznicima koji imaju želju da nauče osnovna pravila snimanja, ali i da unaprede znanje koje već imaju. Ukoliko želite da snimate kratke klipove, dokumentarne filmove, vlogove, ili da vaše storije izgledaju profi ovo je prava radionica za vas. Cilj radionice je da naučite kako se podešavaju parametri na kameri, kako se postavlja svetlo, kako se snima u prirodi, kako po danu a kako po noći. Mentor ove radionice je Aleksa Ramadanović, profesor na Akademiji umetnosti Novi Sad i direktor fotografije na više igranih filmova.

Radionica filmske produkcije

Na ovoj radionici polaznici će moći da kroz praktičan rad prođu ceo proces snimanja filma- od producentskog čitanja do premijere i promocije filma. Ukoliko si komunikativan/na, imaš organizacione sposobnosti, voliš da organizuješ događaje i želiš da vidiš kako rad na filmu izgleda zapravo ovo je prava radionica za tebe. Mentorka ove radionice je Nina Latinović, direktorka NFC Kino klub Novi Sad, filmski i pozorišni producent i event manager.

Radionica filmske kritike

Ukoliko u filmu vidiš nešto više od zabave ovo je prava radionica za tebe! Tokom radionice polaznici će proći kroz osnove teorije filma, filmske rodove i vrste, naučiti koji su to bitni elementi nekog filma, kako da prepoznaju šta je umetničko delo i zašto. Radionica je idealna za sve one koji vole film i želeli bi da nauče više o njemu. Na kraju radionice polaznici će moći da se oprobaju u pisanju kritika za filmove na ovogodišnjem Filmskom frontu. Takođe, polaznici ove radionice dodeliće posebnu nagradu filmu za koji procene da je najuspešniji.

Mentorka ove radionice je Neda Gojković, dramaturškinja iz Beograda, autorka više nagrađivanih pozorišnih tekstova i filmskih scenarija.

Frontove filmske radionice će trajati od 01.10. do 27.10.2019. u terminima koje ćemo dogovoriti naknadno.