Uprising beyond the borders

20 Feb/2019 Objavljeno u Blog

U godini u kojoj je novi šifrarnik zanimanja u Srbiji uključio i Omladinskog radnika, NAPOR (Nacionalna organizacija praktičara i praktičarki omladinskog rada) zajedno sa Estonskim omladinskim centrom organizuje projekat pod nazivom Uprising beyond the borders. Ideja je da se učesnici međusobno upoznaju sa sa sistemom i praksom omladinskog rada i omladinske politike u Srbiji i Estoniji. Jedna od stanica, stoga je bila i kanclearija Omladinske prestonice Evrope Novi Sad.

“Došli smo u OPENS prosto da se upoznaju kako to radi jedna evropska prestonica u Srbiji i uopšte koje su to sve aktivnosti, kako izgleda omladinski rad u Srbiji i Novom Sadu i da se upoznaju kako to sve funkcioniše. Njih najviše zanima omladinski rad u praksi, jer su shvatili da to nije baš potpuno isto kako mi to ovde radimo i kako u Estoniji to rade. Oni više imaju taj infrastrukturni sistem i pogodnosti, ali u radu sa mladima ne koriste neke metode koje omladinske organizacije u Srbiji koriste,“ objašnjava programska koordinatorka za odnose sa javnošću NAPORa, Nedeljka Borojević.

„Interesovalo ih je kako funkcioniše prenos znanja u mreži Omladinskih prestonica Evrope, da li smo konsultovali mlade kada smo odlučivali kako ćemo praviti program i kako izgleda Omladinski klub. I to su sve zanimljiva pitanja koja nama pre svega daju neke sveže poglede na ono što radimo. Ovakve posete su izuzetno važne jer na taj način uspostavljamo saradnju sa novim organizacijama i institucijama iz Evrope koje rade sa mladima, razvijamo nova projektna partnerstva, posebno preko Erasmus plus konkursa, ali i povećavamo vidljivost Novog Sada kao omladinske prestonice,“ kaže asistentkinja koordinatorke za međunarodnu saradnju, Katarina Živanović

 

Grupa od 18 učesnika i učesnica iz Estonije i Srbije u Novom Sadu je okviru projekta koji finansira Tempus fondacija. Poste Srbiji usledila je nakon posete Estoniji o čemu možete više pročitati ovde.

Tagovi: eyc2019, mojopeNS, NAPOR, opens2019, volonteri, volonterski rad