Predstavnici Nacionalnih saveta za mlade iz 15 zemalja u poseti Novom Sadu

Prošle subote, Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno je sa članom Gradskog veća za sport i omladinu Ognjenom Cvjetićaninom primio u Gradskoj kući predstavnike Nacionalnih saveta za mlade iz 15 zemalja Jugoistočne Evrope koji su bili u trodnevnoj poseti Novom Sadu u sklopu procesa kandidature Novog Sada za Omladinsku prestonicu Evrope. Prijemu je prisustvovao i ceo projektni tim „OPENS 2019“ na čelu sa koordinatorom inicijative Vukašinom Grozdanovićem.
Prijem omladinskih delegacija - Nacionalni saveti za mlade

„Omladinska prestonica Evrope“ je titula koja se dodeljuje Evropskom gradu na period od godinu dana, a izabranom gradu se pruža prilika da kroz višenamenske programe prikaže svoj kulturni, društveni, politički i ekonomski život i razvojne programe za mlade.

– Borićemo se da Novi Sad, pored toga što je poneo titulu Evropske prestonice kulture 2021. godine, postane i Omladinska prestonica Evrope 2019. Drugu godinu zaredom smo u najužem izboru, i smatram da smo napravili snažan iskorak u odnosu na prošlogodišnju kandidaturu. U ovaj projekat uključeno je preko 100 nevladinih omladinskih organizacija i udruženja, kao i veliki broj pojedinaca. Imamo sjajnu podršku Krovne organizacije mladih, koja će u Bugarskoj prilikom odluke o dodeli titule, nadam se biti izabrana za punopravnog člana Evropskog foruma mladih, što je u integrativnim procesima za našu državu veoma bitan segment. Takođe, veliku podršku u ovoj kandidaturi dobili smo od Vlade Republike Srbije na čelu sa Premijerom, kao i od Pokrajinske vlade i administracije, i uz pomoć te sinergije podigli smo i participativnost nevladinog sektora do maksimuma za omadinski sektor. Okosnica ove kandidature se u dobroj meri naslanja i na „Youth Creative Polis“, prostor za mlade u Kineskoj četvrti, gde se danas otvara Omladinski klub. Verujem da koračamo stabilnim koracima ka dobijanju titule Omladinske prestonice Evrope 2019, i da će pobeda koju smo izvojevali u Briselu 13. oktobra biti dobar podsticaj i za ovu kandidaturu – rekao je Gradonačelnik Miloš Vučević.

Prijem omladinskih delegacija - Nacionalni saveti za mlade

Milica Škiljević predstavnica Krovne organizacije mladih Srbije zahvalila se gradonačelniku Milošu Vučeviću i Gradu Novom Sadu na saradnji i bezrezervnoj podršci.

– Poseta predstavnika Nacionalnih saveta za mlade iz 15 zemalja Jugoistočne Evrope je veoma važan znak i impuls kako za omadinsku politiku Srbije, tako i za naše mlade, jer se njihovi stavovi i mišljenja uzimaju u razmatranje na evropskom nivou. Kada je reč o samoj kandidaturi, Krovna organizacija Srbije i ove godine snažno podržava ceo ovaj proces. Novi Sad je primer dobre prakse jer je uspeo da unapredi svoju aplikaciju, i na taj način pokaže koliko mu je stalo da unapređuje lokalnu omladinsku politiku, i otvara nove sadržaje za mlade u gradu – istakla je Milica Škiljević.

Prijem omladinskih delegacija - Nacionalni saveti za mlade

Koordinator inicijative OPENS 2019 Vukašin Grozdanović je prilikom prijema naglasio da postojanje snažne saradnje između donosioca odluka i mladih može da napravi dobru razvojnu šansu kako za mlade u gradu, tako i za sve ostale građane. On je istakao da su mladi sposobni da preuzmu odgovornost i pomognu Novom Sadu da, kako je rekao, bude bolji grad za omladinu.

Prijem omladinskih delegacija - Nacionalni saveti za mlade

„Omladinska prestonica Evrope“ je inicijativa koja podstiče građane i građanke da sprovode inovativne ideje i projekate koje podstiču aktivno učešće mladih u društvu. Istovremeno kroz ovu inicijativu se pronalaze uzori za budući razvoj omladinske politike u drugim evropskim zajednicama.

Jedan od ciljeva ove inicijative je jačanje veze između evropskog i lokalnog nivoa. Svrha ove titule je da prikaže dodatnu vrednost građanstva na evropskom, nacionalnom i lokalnom nivou, pri čemu se fokus stavlja na mlade.

Tags: , , , ,

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Kontaktirajte nas

  • Telefon:

    +381 (0)69 2019 133

  • e-mail:
    office@opens2019.rs

Društvene mreže

© 2017 OPENS2019 | Izrada sajtova Zequester