Otvoreni grad Otvara vrata

Opens je ponovo na putu. Bedževe, trakice, simbole i znanje koordinatorki za program i međunarodnu saradnju, spakovali smo u kofer i krenuli put Bitole.

Malo makedonsko mesto, gotovo na samoj granici sa Grčkom. Mnogo manje nego Novi Sad, ali sa jednim vrlo aktivnim momentom – Mladenski kulturni centar i jedan od njihovih festivala – Bitola open city.

„Poseta Bitoli je organizovana u sklopu programa „Opens na putu“ i promovisanja Omladinske prestonice Evrope Novi Sad u regionu. Dobili smo poziv da predstavimo OPENS, ali samu titulu i da vidimo koji su izazovi naši bili u samom procesu dobijanja titule, koje smo to sisteme i mehanizme mi uspostavili i na kom nivou, a sve kako bi možda motivisali i predstavnike grada Bitola da i oni u narednim godinama možda pokušaju i bore se za titulu“, objašnjava koordinatorka za međunarodnu saradnju u OPENSu, Valentina Antić.

Četvorodnevni festival Bitola Open city, svake godine organizuje se na više lokacija u okolini čuvenog Širokog sokaka u Bitoli, kada se delovi grada pretvaraju u pozornice za različite koncerte, umetnilčke performanse, izložbe, filmske i dokumentarne projekcije, ali i tribine i panel diskusije o važnim društveno angažovanim temama.

Jedna od posećenih tribina ove godine jeste ona na kojoj su učetvovali predstavnici OPENSa.

„Predstavnici gradske vlasti, predstvanici kulture, ali i mladih aktivista iz NVO organizacija bili su među posetiocima tribine. Mladenski kulturni centar zaista vodi računa o kulturnim sadržajima, ali i sadržajima za mlade na lokalnom nivou, stoga smo već pričali i stvarima i programima koje možemo da sprovedemo i naredne godine zajedno“, dodaje Valentina.

Posebnu OPENS atmosferu doneli smo u vidu potrage za našim simbolima. Naime, na tri lokacije u Bitoli sakrili smo naše simbole sa malim zadacima i ekipa koja je prva pronašla sva tri zadatka, ispratila uputstva i fotografisala dobila je karte za EXIT i poziv da nam se pridruži na OPENS State of EXIT zoni.

Tags: ,

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Kontaktirajte nas

  • Telefon:
    +381 (0)64 576 02 72
  • e-mail:
    office@opens2019.rs

Društvene mreže

© 2017 OPENS2019 | Developed by Zequester