Omladinska prestonica Evrope

"Omladinska prestonica Evrope" (eng. Europian Youth Capital) je titula koja se dodeljuje Evropskom gradu na period od godinu dana. U toku tog perioda izabranom gradu se pruža prilika da kroz višenamenske programe prikaže svoj kulturni, društveni, politički i ekonomski život i razvoj za mlade. „Omladinska prestonica Evrope“ je inicijativa koja podstiče građane i građanke da sprovode inovativne ideje i projekate koje podstiču aktivno učešće mladih u društvu. Istovremeno kroz ovu inicijativu se pronalaze uzori za budući razvoj omladinske politike u drugim evropskim zajednicama. Jedan od ciljeva ove inicijative je jačanje veze između evropskog i lokalnog nivoa. Ovom inicijativom se podstiče učešće mladih u sprovođenju zajedničkih evropskih ciljeva omladinske politike na lokalnom nivou. Svrha ove titule je da prikaže dodatnu vrednost građanstva na evropskom, nacionalnom i lokalnom nivou, pri čemu se fokus stavlja na mlade.

Motivacija

Mladi Novog Sada su nam rekli zašto vole Novi Sad i zašto smatraju da Novi Sad treba da postane Evropska prestonica mladih. Na osnovu odgovora kreiran je moto OPENS 2019 – „Mladi otvaraju vrata".

„Volim taj zvuk dobrodošlice koji se čuje svaki put kada se vratim u Novi Sad. Novi Sad slavi svoje posetioce!"

„Novi Sad je... Prave veličine. Ni prevelik, ni premali. Istovremeno miroljubiv i dinamičan."

„Volimo Novi Sad jer je to grad raznolikosti i multikulturalizma. Svako može pronaći nešto za sebe."

"Novom Sadu bi trebalo dati šansu da se dokaže Evropi, jer to zaista zaslužujemo. Mladi nisu imali lak put usled ratova i svega što se dešavalo, ali ipak smo uspeli da se izborimo za naša prava."

Naš osnovni princip je da posmatramo mlade kao pozitivan resurs za razvoj, a ne problem koji treba rešiti. Odgovaranjem na potrebe mladih želimo da unapredimo kvalitet njihovog života i učešća u društveno-političkim procesima, kao i da podstaknemo osećaj vlasništva mladih nad razvojem grada. Imajući u vidu da se Srbija trenutno nalazi u procesu evropske integracije, verujemo da je sada pravo vreme da Srbija i Novi Sad širom otvore svoja vrata Evropi.

Kontaktirajte nas

 • Telefon:

  +381 (0)69 2019 133

 • e-mail:
  office@opens2019.rs

Društvene mreže

© 2017 OPENS2019 | Izrada sajtova Zequester

Kontaktirajte nas

 • Telefon:
  +381 (0)64 576 02 72
 • e-mail:
  office@opens2019.rs

Društvene mreže

© 2017 OPENS2019 | Developed by Zequester