Motivisani mladi za bolje okruženje

Progam promocije OPENS-a u novosadskim srednjim školama

 

 • “Zdravo, ja sam Angelina i ja sam tri godine volonter OPENS-a.”
 • “A, ja sam Nastja i isto sam tri godine volonter.”
 • “Koliko vas je čulo za OPENS? Šta znate o OPENS-u?”

Učenici III1 tehničke škole “Pavle Savić” na početku su se radovali času bez predavanja gradiva, kontrolnih ili odgovaranja. Do kraja časa, situacija se međutim izmenila. Ali do tada, imamo nekoliko formalnih koraka.

Naredne godine Novi Sad će biti centar mlade Evrope. Prvo što treba da znate, jeste da je Omladinska prestonica Evrope titula koju je dobio Grad Novi Sad za 2019. Godinu. Titulu nosi grad, ona pripada svim njegovim stanovnicima od 15te do 30te godine. A, OPENS – Omladniska Prestonica Evrope Novi Sad je Savez udruženja koja je tu da, zajedno sa svojim partnerima sprovodi program na osnovu kojih je Novi Sad nosilac laskave titule.

Druga važna stvar je u brojkama. Na teritoriji Novog Sada je 29 privatnih i državnih srednjih škola i preko dvadeset hiljada srednjoškolaca. I, to je ogroman, nažalost često zanemaren, potencijal. Dešava se da program koje organizacije za mlade i organizacije mladih nude nisu striktno ili konkretno namenjeni baš srednjoškolcima.

Vreme je da se nešto od toga promeni.

OPENS od aprila radi na drugačijoj slici. Oformili smo tim. Omladinski radnici OPENSa, zajedno sa našim volonterima, ali i studentima Prirodno matemačkog fakulteta u Novom Sadu kojima je ovo i jedan vid prakse, zajedno su kreirali čas i prezentaciju svega što je OPENS i svega što Omladinska prestonica Evrope nudi mladima, a posebno srednjoškolcima i krenuli smo po školama.

“Vrlo se razlikuju utisci koje imam od škole do škole. Zavise od strukture odeljenja, veličine i slično. Ali, ono što je isto jeste da svako predavanje, radionicu, predstavljanje, kako kog to želite da nazovete, počinjemo tako što se borimo protiv njihove nezinteresovanosti. Potrebno je da im mnogo toga pokažemo na način koji je njima zanimljiv, da bi se do kraja časa atmosfera potpuno promenila,” objašnjava omladinska radnica OPENSa, Jelena Karać i dodaje “Najviše ih zanimaju konkretne aktivnosti i sadržaji koje mi imamo. Od OPENS dana do festivala na kojima se mi nalazimo, posebno zato što OPENS ima toliko široku i šarenu ponudu, da apsolutno svako može u njoj da se pronađe.”

Sama prezentacija kreirana je tako da oslikava sve što OPENS nudi, ali na atraktivan i interaktivan način. Zato uključuje i igre i nagrade za najbolje. Kako se prolazi kroz proces, bilo igrom, bilo razgovorom, učenici otkrivaju OPENS i uključuju se.

“Teško ih je zainteresovati i pokrenuti. Zato je potrebno da bude više ovakvih interakcija. Oni će sada narednih dana dolaziti kod mene dok im se sležu sve informacije koje su sada dobili is a svim pitanjima koji će im se naknadno javljati. E sada, kada bi se tako nešto nastavilo, kada bi se makar otvori kanali kojima ćemo ih konstantno motivisati, mislim da bismo dobili sasvim drugačiju sliku omladine”, objašnjava Danka Petović Munitlak, pomoćnica direktora tehničke škole “Pavle Savić”.

Plan je da se do kraja školske godine obiđu sve škole u Novom Sadu, da bi se ti program nastavili od septembra kada će OPENS svakako ponovo ulaziti u škole sa programom participativnog budžetiranja.

Antrfile 1:

Sama prezentcija je dobra zbog toga što su je pravili i student koji su se takođe prvi put upoznali sa OPENSom. Naime OPENS je ove godine potpisao sporazum sa PMFom po kom će student tog fakulteta imati praksu i u OPENSu. Deo te prakse podrazumeva i prezentovanje aktivnosti Omladinske prestonice u školama i na fakultetima.

Antrfile 2:

Vrlo je važna inkluzija svih mladih. Kada nam je iz Medicinske škole stigla napomen da ćemo predavanje držati u odeljenju koje ima i dve učenice sa oštećenim sluhom, pozvali smo i tumače gestovnog govora uz čiju pomoć smo mogli ceo razred da uključimo u razgovor i razmenu ideja kroz igru.

Tags: , , , , ,

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Kontaktirajte nas

 • Telefon:

  +381 (0)69 2019 133

 • e-mail:
  office@opens2019.rs

Društvene mreže

© 2017 OPENS2019 | Izrada sajtova Zequester

Kontaktirajte nas

 • Telefon:
  +381 (0)64 576 02 72
 • e-mail:
  office@opens2019.rs

Društvene mreže

© 2017 OPENS2019 | Developed by Zequester