Омладинска размена “Glocal Europe”

Када би вас неко питао да проведете седам дана у хотелу у сопственом граду у друштву људи од којих више од пола њих нисте видели никада раније у животу, причајући на свакоме страном језику, да ли бисте прихватили? Морали бисте да размислите, зар не?
А када би вам незаборавна искуства, пријатељства за читав живот, гомила осмеха, песама, нових хоризоната и ставова били загарантовани, шта би онда био ваш одговор?

У Новом Саду одржан је први део размене између две будуће Омладинске престонице Европе, Кашкаиша и домаћина, Новог Сада. Оно што нико од представника није очекивао да ће се десити је да не жели да се тих недељу дана окончају тако брзо, а то су и постигли, јер их сећање на дружење још увек чврсто држи и радо му се враћају сваким наредним даном. Енерџајзери, радионице, задаци, излети или изласци? Тешко је рећи шта је представљало веће задовољство за сада један већ велики тим. Дуги дани, а понекад још дуже вечери, проведени у упознавању другачије културе, мишљења, понашања и личности, учинили су да увиде све разлике, али и сличности које их спајају. Кашкаиш и Нови Сад, носиоци исте титуле, али и градови који нису испуњени само лепим призорима и занимљивим догађајима, него оним најважнијим, амбициозним, свесним, вредним и инспирисаним младим светом који жели да учини да њихови градови и друштво сијају најјачим светлом увек, а не само када се од њих то очекује. Ти исти млади људи изградили су мост између Србије и Португала који стоји на чврстим темељима сачињеним од сваког искреног осмеха, загрљаја, разговора и сузе на самом крају размене. Новосадска омладина једва чека прилику да види шта им пријатељи из Кашкаиша спремају за следеће лето. Узбуђење расте из дана у дан, а одбројавање је почело у тренутку када су последњи пут махнули једни другима на растанку у хотелу. Овој се причи још увек не слути крај. Као сасвим промењене особе улазе у нове изазове и победе. Размена Омладинских престоница Европе 2018. и 2019. за све њих била је само почетак.

Драгана, 20, Нови Сад

   

 

Напомена: Аутор овог текста стекао посебну наклоност према Србији и граду Новом Саду током студијске размене и жели ускоро да се врати.

На почетку бих рекао “Хвала”. Хвала свима из Новог Сада, који нас је дочекао раширених руку, а посебно мојим новим српским пријатељима. Имали смо дивану недељу у том граду и мислим да слободно могу да говорим у име целе португалске екипа када кажем да бих се без размишљања сутра вратио, јер смо имали заиста незаборавно искуство, где смо научили много о Србији, Новом Саду посебно, о бројним програмима који обухватају различите људе у друштву, као и о томе шта је Мобилни омладинског клуба (А, сада размишљамо и о покретању сличног у Кашкаишу), те колико су добро развијене школе за децу са посебним потребама. Не само то, нисмо желели да одемо.
Током те недеље, мислим да искрено могу да кажем да је свако од нас открио нови део себе за који нисмо знали да постоји. Дозволили смо себи и да међусобно створимо везе и научимо да боље разумемо једни друге. Даље, размена ми је помогла да себе додатно усавршим, да лакше говорим јавно, пред другима на другом језику, као и ккао да ефикасније радим у оквиру тима.
У јулу 2018. године, Кашкајш ће дочекати све вас као Европска престоница младих за ту годину и заиста не могу да дочекам да вам покажем све различите пределе, прелепе плаже и све оно што привлачи толико туриста сваке године! Кашкајш је спреман.
А, ви?

Бернардо, 20, Кашкаиш

    

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kontaktirajte nas

  • Telefon:
    +381 (0)64 576 02 72
  • e-mail:
    office@opens2019.rs

Društvene mreže

© 2017 OPENS2019 | Developed by Zequester