Новом Саду су потребне промене

Следеће године биће равно двадесет година од како живим у Новом Саду.

Долазио сам овде и раније, највише због концерата и бендова које сам тада слушао и са којима се и данас дружим – Атхеист Рап, Ритам Нереда, Лове Хунтерс… Изгледало ми је као да се овде стално нешто догађа, било је разлчитих места за излазак, НС Тиме, Контраст, Атријум, Дали, Графити, Камелот и многи други, да не набрајам сад.
Када сам вагао да ли да се преселим у Нови Сад, то је био један од разлога ЗА. Уопште не тврдим да је то било неко „срећно“ или боље време, биле су то језиве деведесете, једноставно, тако ми је изгледало и добро сам се осећао у Новом Саду.

У ових двадесет година Нови Сад се сасвим променио. Као и ја, уосталом. Прво и пре свега, нисам више млад.  За разлику од већине старијих људи ја волим промене, оне дају ритам и темпо животу.
Ипак мислим да нису све те промене биле добре за Нови Сад. Средином прошле деценије, па и раније, сва горе поменута места су нестала, једно време није било баш ничега. Некако упоредо с тим нестајала је и музика коју волим, примат је преузео један сасвим поремећени систем вредности који са собом донео и неку своју „музику“. Ако се уопште то тако може звати.
Срећом, није се све потпуно угасило, постоје Фабрика, ЦК 13, Тхе Qуартер, Схамроцк, Герила и нека друга места, на којима виђам младе сличне мени пре двадесет година. То ме радује. Као што ме радује и то што је Нови Сад постао град фестивала. Сваке године долази пуно људи и много се тога дешава, то је шанса за град. Ипак, фестивали не треба да буду главна и једина дешавања, они су украс, шминка, они су Инстаграм профил Новог Сада.

Граду и младима који у њему живе потребно је да се пуно тога догађа током целе године. Потребни су клубови, омладински центри, места за свирке, просторије за пробе, алтернативна позоришта… Много више него што их данас има. Потребно је да та места „живе“ дуже од једне сезоне између два фестивала. Тако се ствара и чува урбани дух града. Можда делује да то више није могуће, али мислим да треба пробати. Можда је титула Омладинске престонице Европе прилика за то, волео бих да јесте.
Потребна је и подршка медија за тако нешто. Орадио због тога и постоји.

Предраг Новковић, уредник Орадиј

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kontaktirajte nas

  • Telefon:
    +381 (0)64 576 02 72
  • e-mail:
    office@opens2019.rs

Društvene mreže

© 2017 OPENS2019 | Developed by Zequester