Конференција “Градимо културу волонтирања”

Након организације округлих столова са преко 100 учесника и преко 50 организација и институција који су учествовали у анализи модела волонтерских сервиса, у Скупштини АП Војводине одржана је Конференција са идејом да се прикажу досадашњи резултати.

Новосадски волонтерски сервис (НСВС) је платформа организовања волонтерског рада у Новом Саду. Настала је на иницијативу Омладинске престонице Европе 2019 и Европске престонице културе 2021, а мотив за његово креирање је задовољавање потреба за волонтерским кадром током реализације активности престоница.

„Показали смо да када делимо ресурсе и, као две престонице, радимо заједно, можемо да направимо трајне механизме, а све у циљу унапређења, што се тиче ОПЕНСа, омладинске политике у Новом Саду. Нама је важно је да тај Новосадски волонтерски сервис буде део омладинске политике. Циљ нам је да унапредимо систем и изградимо механизме тако да млади људи виде бољитак од стране система који постоји због њих“, објашњава координатор ОПЕНС-а Вукашин Гроздановић.

Велики изазов за успостављање волонтерског рада на локалном нивоу представља ригидност институција/организација/удружења, односно њихова отвореност ка волонтерству. Локални волонтерски сервис би требало да својим програмом промоције обухвати и предочи добробити волонтерства, усмеравајући локалне партнере на едукацију и усавршавање вештина у области волонтерског менаџмента. Дакле, циљ успостављања Новосадског волонтерског сервиса је развијање јединственог локалног центра за волонтерски рад.

“Један од првих корака ка стварању системски уређеног модела Новосадског волонтерског сервиса, недавно је спроведен кроз одржавање пет округлих столова у Новом Саду са циљем представљања модела сервиса и прикупљања сугестија од стране волонтера и организатора волонтирања – институција, удружења и установа које се баве различитим сегментима друштва”, објашњава координатор Новосадског волонтерског сервиса Војислав Пркосовачки, додајући да је заједнички закључак са отворених столова да Новосадски волонтерски сервис јесте механизам који је неопходан за град Нови Сад.

„Низом квалитетних активности идемо ка години титуле, учвршћујемо наше односе и све оно што смо постигли дижемо на виши ниво. Циљ ове Конференције је да у Новом Саду створимо јединствен волонтерски сервис који ће служити свим грађанима, управо са тимом ОПЕНС, али и са тимом “Нови Сад 2021”. Дакле, два тима ће заједничким снагама изградити Новосадски волонтерски сервис, као нешто што ће трајати и након година у којима смо носиоци титула. Верујем да ћемо бити одлични партнери на овом пројекту, а све са циљем изградње културе волонтирања“, каже члан градског веће задужен за спорт и омладину, Огњен Цјетићанин.

Такву праксу препознаје и Европски омладински форум. Стога је један од учесника конференције и Карлош Сантос, који је о волонтерској пракси у европској престоници младих говорио као предствник Браге, једне од најуспешнијих Евопских омладинских престоница.

„У овом тренутку видимо интегрисан приступ култури и омладини. Ретко је у Европи да један град има две титуле, тако да пажљиво пратимо каква су улагања и кораци током та два процеса и имамо стога и велика очекивања од обе престонице“, додаје Карлош.

Присутнима су се уводним тематским излагањима обратили и посланица Скупштине Аутономне Покрајине Војводине Миа Страјин, координатор Омладинског савеза удружења “Нови Сад омладинска престоница Европе – ОПЕНС” Вукашин Гроздановић и координаторка за партиципацију “Нови Сад 2021-Европска престоница културе” Милица Рашковић, који су са присутнима поделили своја лична искуства у волонтирању. Уследила су тематска излагања о форматима волонтирања, о волонтирању и осећају припадности заједници, а неке од тема биле су “Волонтерски кампови као форма волонтирања”, “Ерасмус+ као могућност волонтирања за младе”, “Локални волонтерски сервис као форма волонтирања” и “Волонтирање у институцијама”. У оквиру конференције, одржане су и бројне радионице са темом промоције и развоја културе волонтирања, затим закона и правних оквира за волонтирање и, између осталог, радионице о иновативним праксама у волонтирању.

 

НСВС сервис – ns.volonterski.servis@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *