Мислим да људи у Новом Саду нису ни свесни колико је велика тежина титуле Омладинске Престониц Европе за 2019.
Срећом преко Опенс даy-ева смо имали и имаћемо прилику да их додатно о томе едукујемо и обавестимо. А шта је са другим градовима у Србији или бар близе, Војводини ?

Continue reading

Следеће године биће равно двадесет година од како живим у Новом Саду.

Долазио сам овде и раније, највише због концерата и бендова које сам тада слушао и са којима се и данас дружим – Атхеист Рап, Ритам Нереда, Лове Хунтерс… Изгледало ми је као да се овде стално нешто догађа, било је разлчитих места за излазак, НС Тиме, Контраст, Атријум, Дали, Графити, Камелот и многи други, да не набрајам сад.

Continue reading

Након организације округлих столова са преко 100 учесника и преко 50 организација и институција који су учествовали у анализи модела волонтерских сервиса, у Скупштини АП Војводине одржана је Конференција са идејом да се прикажу досадашњи резултати.

Новосадски волонтерски сервис (НСВС) је платформа организовања волонтерског рада у Новом Саду. Настала је на иницијативу Омладинске престонице Европе 2019 и Европске престонице културе 2021, а мотив за његово креирање је задовољавање потреба за волонтерским кадром током реализације активности престоница.

„Показали смо да када делимо ресурсе и, као две престонице, радимо заједно, можемо да направимо трајне механизме, а све у циљу унапређења, што се тиче ОПЕНСа, омладинске политике у Новом Саду. Нама је важно је да тај Новосадски волонтерски сервис буде део омладинске политике. Циљ нам је да унапредимо систем и изградимо механизме тако да млади људи виде бољитак од стране система који постоји због њих“, објашњава координатор ОПЕНС-а Вукашин Гроздановић.

Велики изазов за успостављање волонтерског рада на локалном нивоу представља ригидност институција/организација/удружења, односно њихова отвореност ка волонтерству. Локални волонтерски сервис би требало да својим програмом промоције обухвати и предочи добробити волонтерства, усмеравајући локалне партнере на едукацију и усавршавање вештина у области волонтерског менаџмента. Дакле, циљ успостављања Новосадског волонтерског сервиса је развијање јединственог локалног центра за волонтерски рад.

“Један од првих корака ка стварању системски уређеног модела Новосадског волонтерског сервиса, недавно је спроведен кроз одржавање пет округлих столова у Новом Саду са циљем представљања модела сервиса и прикупљања сугестија од стране волонтера и организатора волонтирања – институција, удружења и установа које се баве различитим сегментима друштва”, објашњава координатор Новосадског волонтерског сервиса Војислав Пркосовачки, додајући да је заједнички закључак са отворених столова да Новосадски волонтерски сервис јесте механизам који је неопходан за град Нови Сад.

„Низом квалитетних активности идемо ка години титуле, учвршћујемо наше односе и све оно што смо постигли дижемо на виши ниво. Циљ ове Конференције је да у Новом Саду створимо јединствен волонтерски сервис који ће служити свим грађанима, управо са тимом ОПЕНС, али и са тимом “Нови Сад 2021”. Дакле, два тима ће заједничким снагама изградити Новосадски волонтерски сервис, као нешто што ће трајати и након година у којима смо носиоци титула. Верујем да ћемо бити одлични партнери на овом пројекту, а све са циљем изградње културе волонтирања“, каже члан градског веће задужен за спорт и омладину, Огњен Цјетићанин.

Такву праксу препознаје и Европски омладински форум. Стога је један од учесника конференције и Карлош Сантос, који је о волонтерској пракси у европској престоници младих говорио као предствник Браге, једне од најуспешнијих Евопских омладинских престоница.

„У овом тренутку видимо интегрисан приступ култури и омладини. Ретко је у Европи да један град има две титуле, тако да пажљиво пратимо каква су улагања и кораци током та два процеса и имамо стога и велика очекивања од обе престонице“, додаје Карлош.

Присутнима су се уводним тематским излагањима обратили и посланица Скупштине Аутономне Покрајине Војводине Миа Страјин, координатор Омладинског савеза удружења “Нови Сад омладинска престоница Европе – ОПЕНС” Вукашин Гроздановић и координаторка за партиципацију “Нови Сад 2021-Европска престоница културе” Милица Рашковић, који су са присутнима поделили своја лична искуства у волонтирању. Уследила су тематска излагања о форматима волонтирања, о волонтирању и осећају припадности заједници, а неке од тема биле су “Волонтерски кампови као форма волонтирања”, “Ерасмус+ као могућност волонтирања за младе”, “Локални волонтерски сервис као форма волонтирања” и “Волонтирање у институцијама”. У оквиру конференције, одржане су и бројне радионице са темом промоције и развоја културе волонтирања, затим закона и правних оквира за волонтирање и, између осталог, радионице о иновативним праксама у волонтирању.

 

НСВС сервис – ns.volonterski.servis@gmail.com

Други дан манифестације “ОПЕНС дани” синоћ је протекао у знаку свечаног отварања нових просторија у улици Лазе Телечког 2. Свечаност је почела извођењем позоришне представе “Наше место” у копродукцији Културног центра новог Сада и Театра 34, а наставило се коктелима и журком са ДЈом.

Continue reading

У оквиру манифестације ОПЕНС дани, на Тргу Слободе у Нову Саду организована је промоција безбедности у саобраћају у зимским условима. Тако је Трг претворен у велики полигон, на ком су грађани ће имали прилику да у СУЗУКИ возилима, градском инспектору за саобраћај МУП НС и представницима омладинских НВО, сугеришу на све „црне тачке“ у саобраћају, али и од њих добију повратне информације. Исти аутомобили се користе и за симулацију вожње у пијаном стању уз „пијане наочаре“. Док суграђани возе, поред њих седи представник Агенције за безбедност у саобраћају и указује на све нежељене последице немарне вожње у зимским условима.

Continue reading

Поводом годишњице од освајања титуле Омладинске престонице Европе, ОПЕНС тим организује ОПЕНС дане који ће се одржати од 15. до 18. Новембра на више локација у граду.Идеја је да кроз неколико дана покажемо само део активности којима смо посвећени читаве године, те на чему свакодневно радимо са нашим партнерима. Стога је заправо сваки дан – нова прича, за себе.

Continue reading

“Занимљиво је да су и остале престонице по Европи имале координаторе волонтера, што је и само по себи утицало на ширу друшвену заједницу. У нашем случају две престонице сарађују на развијању волонтерског сервиса и то би требало да дâ пун ефекат на локалну заједницу. “

Continue reading

Када би вас неко питао да проведете седам дана у хотелу у сопственом граду у друштву људи од којих више од пола њих нисте видели никада раније у животу, причајући на свакоме страном језику, да ли бисте прихватили? Морали бисте да размислите, зар не?
А када би вам незаборавна искуства, пријатељства за читав живот, гомила осмеха, песама, нових хоризоната и ставова били загарантовани, шта би онда био ваш одговор?

У Новом Саду одржан је први део размене између две будуће Омладинске престонице Европе, Кашкаиша и домаћина, Новог Сада. Оно што нико од представника није очекивао да ће се десити је да не жели да се тих недељу дана окончају тако брзо, а то су и постигли, јер их сећање на дружење још увек чврсто држи и радо му се враћају сваким наредним даном. Енерџајзери, радионице, задаци, излети или изласци? Тешко је рећи шта је представљало веће задовољство за сада један већ велики тим. Дуги дани, а понекад још дуже вечери, проведени у упознавању другачије културе, мишљења, понашања и личности, учинили су да увиде све разлике, али и сличности које их спајају. Кашкаиш и Нови Сад, носиоци исте титуле, али и градови који нису испуњени само лепим призорима и занимљивим догађајима, него оним најважнијим, амбициозним, свесним, вредним и инспирисаним младим светом који жели да учини да њихови градови и друштво сијају најјачим светлом увек, а не само када се од њих то очекује. Ти исти млади људи изградили су мост између Србије и Португала који стоји на чврстим темељима сачињеним од сваког искреног осмеха, загрљаја, разговора и сузе на самом крају размене. Новосадска омладина једва чека прилику да види шта им пријатељи из Кашкаиша спремају за следеће лето. Узбуђење расте из дана у дан, а одбројавање је почело у тренутку када су последњи пут махнули једни другима на растанку у хотелу. Овој се причи још увек не слути крај. Као сасвим промењене особе улазе у нове изазове и победе. Размена Омладинских престоница Европе 2018. и 2019. за све њих била је само почетак.

Драгана, 20, Нови Сад

   

 

Напомена: Аутор овог текста стекао посебну наклоност према Србији и граду Новом Саду током студијске размене и жели ускоро да се врати.

На почетку бих рекао “Хвала”. Хвала свима из Новог Сада, који нас је дочекао раширених руку, а посебно мојим новим српским пријатељима. Имали смо дивану недељу у том граду и мислим да слободно могу да говорим у име целе португалске екипа када кажем да бих се без размишљања сутра вратио, јер смо имали заиста незаборавно искуство, где смо научили много о Србији, Новом Саду посебно, о бројним програмима који обухватају различите људе у друштву, као и о томе шта је Мобилни омладинског клуба (А, сада размишљамо и о покретању сличног у Кашкаишу), те колико су добро развијене школе за децу са посебним потребама. Не само то, нисмо желели да одемо.
Током те недеље, мислим да искрено могу да кажем да је свако од нас открио нови део себе за који нисмо знали да постоји. Дозволили смо себи и да међусобно створимо везе и научимо да боље разумемо једни друге. Даље, размена ми је помогла да себе додатно усавршим, да лакше говорим јавно, пред другима на другом језику, као и ккао да ефикасније радим у оквиру тима.
У јулу 2018. године, Кашкајш ће дочекати све вас као Европска престоница младих за ту годину и заиста не могу да дочекам да вам покажем све различите пределе, прелепе плаже и све оно што привлачи толико туриста сваке године! Кашкајш је спреман.
А, ви?

Бернардо, 20, Кашкаиш

    

 

Kontaktirajte nas

  • Telefon:
    +381 (0)64 576 02 72
  • e-mail:
    office@opens2019.rs

Društvene mreže

© 2017 OPENS2019 | Developed by Zequester