Програм омладинске престонице Европе

Целокупни циљ ОПЕНС2019 јесте стварање прилика за младе. Како се млади људи суочавају са многим свакодневним животним изазовима, иницијатива ОПЕНС2019 тежи ка стварању простора да се слави енергија младих, унапреди њихова креативност, развијају идеје и даље унапреде одлуке са творцима политика. Програм садржи 7 стубова које прате мотивацију и циљеве програма:

1) Слављење енергије младих људи, 2) Подстицање иновације и креативности, 3) Промовисање Европе и европске вредности, 4) Разноликост људи и разноликост друштва, 5) Повећавање учешћа младих, 6) Јачање омладинских невладиних организација, 7) Развијање инклузивних омладинских политика.


Пројекти ће се реализовати у току Color code godine године.

Слављење енергије младих људи

Кампања: МЛАДИ ЉУДИ - ОТВАРА ВРАТА!

“Отвара врата” ће бити централна кампања за подизање свести, посвећена промоцији успешних младих људи у различитим областима. Ова кампања биће дизајнирана за ТВ, интернет, радио, уличне рекламе, на територији целе Србије и будућих Омладинских престоница Европе.

ПОЗИТИВНИ, МЛАДИ ЉУДИ!

Телевизијска емисија ће бити посвећена активностима у вези младих која ће се емитовати на Јутјубу, јавном сервису РТВ. Емисија ће покривати различите аспекте омладинског живота, образовања, стипендија, стажирања, послова, слободног времена и путовања.

Музичко такмичење OPENING DOORS FACTOR

Музичко такмичење "OPENING DOORS FACTOR" ће се реализовати у сарадњи са националном телевизијом Србије, како би се подстакли млади да поделе свој музички таленат и идеје за срећнији Нови Сад.

ЉУДИ НОВОГ САДА

Интернет страница са циљем да промовише разноврсност града, дељењем прича људи који су тек дошли у Нови Сад, различитих националности, религије и оријентација.

SILENT DISCO ЗА ДОБРОБИТ

Silent disco је журка где се користе слушалице, што је еколошки и комшијски пријатељски начин да се забаве млади. Планира се одржавање 24 журки у региону (Србија, Румунија, Црна Гора, Македонија, БиХ, Хрватска, Бугарска, Словенија, Косово, Албанија) где ће се окупити барем 600 младих на свакој журци. Silent Disco ће се користити да се прикажу и промовишу здрави стилови живота и добробити младих људи, са мотом "Забави се и запамти!".

МОЈ ХЕРОЈ

1.6.“МОЈ ХЕРОЈ”је акција која ће се реализовати у сарадњи са РТВ Војводина са циљем да се стимулише грађанство и дух заједнице где ће се представљати нови узори. Млади људи који буду били укључени ће представљати своје рођаке, комшије и учитеље.

ГЛАСНО, ГЛАСНИЈЕ, НАЈГЛАСНИЈЕ

Центри Новог сада отвориће своја врата младим музичарима који желе да вежбају и уложе време у стварању музике. Са просторима који ће бити доступни младим људима да вежбају, да буду креативни, ми ћемо им дати подршку да се пробију на брзо развијајућу музичку свену која се сваке године од 1993. у децембру представља на великом догађају званом "Концерт године".

Повећавање иновација и креативности младих људи

Youth Polis ОТВАРА СВОЈА ВРАТА

YOUTH CREATIVE POLIS- напуштене фабрике постаће нови омладински и креативни центри. Овај комплекс ће постати мали омладински град у Новом Саду, који ће нудити уметничко изражавање, радионице, конференције, смештај, ресторане, биоскопе и музичке догађаје током целе године. YOUTH POLIS ће бити центар креативне индустрије, предузетничког развоја младих, али и место за омладинске организације. Анекс 4.4.4.

FUN PARK

Ово место служиће као место где ће млади моћи да истражују своје идеје, међуљудске односе, страхове и снове кроз интерактивну платформу и нове технологије, и претворе их у забаву. Овај објекат биће развијан у сарадњи са ОЦД и предузетницима:

  • а) МОЈИ ОДНОСИ: откривање односа са другима и претварање могућих негативних искустава у слике током кратких визуелно- анимираних радионица;
  • б) МОЈЕ ИДЕЈЕ: истраживање идеја које суочавају очекивања друштва кроз интерактивне ИТЦ игре;
  • ц) МОЈИ СТРАХОВИ: визуелизација страхова кроз роле-плаy које ће водити професионални уметници;
  • д) МОЈИ СНОВИ: причање прича користећи интерактивне табле.

ПОЗОРИШТЕ ОТВАРА ВРАТА

У сарадњи са Позориштем младих, ова акција има за циљ да мобилише ученике основних школа из Војводине, да кроз представе прикажу оптимистичне идеје о томе како би Нови Сад требало да изгледа када би био срећнији град.

КУЛТУРА ОТВАРА ВРАТА

Идеја иза ове активности јесте да се ОПЕНС2019 повеже са већ постојећим културним активностима у оквиру ,,Нови Сад Европска престоница културе 2021" како би се истражила улога културе у стварању више прилика за младе. Анекс 4.4.5.

БЕСПЛАТАН WIFI OPENING DOORS

Како би се пружио потпун приступ информацијама Град ће са својим партнерима обезбедити бесплатан пристум интернету свим грађанима Новом Сада.

УЛИЧНА УМЕТНОСТ ОТВАРА 100 ВРАТА

Како би се млади промовисали као позитиван елемент друштва, ова активност ће окупити уличне уметнике око идеје да се наслика 1000 врата у Србији и у суседним земљама (БиХ, Хрватска, Румунија, Црна Гора, Македонија, Мађарска). Пројекат ће се реализовати са омладинским невладиним организацијама које раде са уличним уметницима.

Промовисање Европе и европских вредности

КАРАВАН ОМЛАДИНСКОГ АКТИВИЗМА

Како би се промовисали млади као катализатори позитивних промена у регионалном контексту, изложба о историји омладинског активизма из региона путоваће регионом и посетиће следеће градове: Нови Сад, Вуковар, Љубљана, Марибор, Загреб, Ријека, Будимпешта, Темишвар, Клуж-Напока, Београд, Сарајево, Мостар, Бања Лука, Подгорица, Приштина, Скопље, Атина, Солун, Варна и Софија.

ОМЛАДИНСКА ПРЕСТОНИЦА ЕВРОПЕ НА ПУТУ

Главни циљ овог пројекта јесте да се обезбеди будућност Омладинске престонице Европе, да се промовише и одржи концепт Омладинске престонице Европе ван омладинског сектора како би се повећала препознатљивост и важност бренда. Пројекат обухвата путовање кроз 47 земаља чланица Савета Европе и имплементацију EYC Roadshow (изложба и округли сто) у сaрадњи са Европским омладинским форумом и националним саветима за маде из тих земаља.

НОВИ САД – ГЛОБАЛНО СЕЛО

Четвородневна конференција окупиће 200 младих лидера са свих континената како би разговарали о улози младих људи у решавању глобалних изазова на локалном нивоу. Главни исход ће бити декларација која ће се користити у сврхе заговарања у Уједињеним нацијама и на европском нивоу.

ГДЕ СИ ЕВРОПО

Током Генералне скупштине Европског омладинског форума, конференција посвећена будућим визијама Европе ће бити одржана у Новом Саду, која ће окупити представнике младих из Европе и министарстава надлежних за младе. Мањак дискусије о Европи је довела до неких процеса дезинтеграције у оваква конференција ће покушати да попуни празнину, стварањем простора за нове идеје.

ДУНАВ ОТВАРА ВРАТА

Дунав, река која повезује скоро 30 градова, од Немачке до Бугарске, такође пролази кроз Нови Сад. У јулу 2019. године студентске асоцијације, омладинске организације, неформалне групе из 10 землаја ће се окупити да дискутују, планирају, и осмисле "50 добрих идеја" о томе како Европа да се боље повеже, на основу иновативних, одрживих идеја.

EXIT ОТВАРА ВРАТА

У сарадњи са EXIT фестивалом, 47 младих људи из земаља чланица Савета Европе ће бити позвани да бесплатно дођу у Нови Сад током EXIT фестивала, да покажу своје таленте, и донесу нешто иновативно што отвара врата младим људима. Анекс 4.4.8.

ПОСЕТИ НОВИ САД

У партнерству са Туристичком организацијом Новог Сада, развиће се специјалне понуде за младе из Европе, које укључују музичке, филмске и културне фестивале, клубове и друштвени живот (нпр. бициклистичке туре, планинарске излете и тако даље). Дестинација ће бити промовисана на европским сајмовима и туристичким догађајима, користећи идеје, приче и пројекте младих људи. ОПЕНС ће имати презентације на бинама током европских фестивала (нпр. Awakenings/Холандија, Sziget/Мађарска, Tomorrowland/Белгија).

Разноликост младих у разноликим друштвима

Дозволите ми да се представим - гласно и поносно

Град је срећан у оној мери колико су му грађани/ке срећни. Гласно и поносно ће се промовисати разноликост, тако што ће се повезати различити идентитети, чиме ће Нови Сад постати безбедан и срећан град за рањиве групе: придошлице, избеглице, LGBTIQ+ младе. Овај програм ће се бавити проблемима као што су стереотипи, ксенофобија и хомофобија.

EUROGAMES2019

је приручник за неформално образовање, која је првобитно била израђена 1993. године, и дорађена 2009. од стране YEU International, која се користи за образовање младих са инвалидитетом. Овај пројекат ће представити приручник у 50 школа у Србији и региону, како би се пружила подршка наставницима у њиховом раду са младима са инвалидитетом.

РОМИНГ

Представља пројекат повезивања и оснаживања младих Рома и Ромкиња. Пројекат Роминг израђен је на потреби да се развију капацитети ромских ОЦД који раде на територији Западног Балкана (Србија, БиХ, Албанија, Црна Гора, Македонија) да ефективније искористе ЕУ финансирање и изграде ефективније иницијативе лобирања и на тај начин прближу европске перспективе локалним ромским заједницама.

GIRLS’ POWER

такмичење у беседништву ће бити организовано у Новом Саду, где ће 20 најбоље рангираних припадница женског пола из Европе одржати петоминутне говоре на различитим темама везаних за оснаживање жена. Циљеви пројекта су да промовишу феминистички покрет и да мотивишу младе професионалце да се укључе у оснаживању жена у друштву.

ВЕЧЕРАЈТЕ СА НАМА

Нови Сад је град који је увек прихватао придошлице (Нови Сад је примио на хиљаде избеглица из ратова на територији бивше Југославије). Пратећи успешне приче из целе Европе где су се локално становништво заједно са придошлицама ујединили за вечеру добродошлице, ми ћемо организовати нашу верзију "Вечерајте са нама" која ће резултирати прославама комшилука и бољег међусобног упознавања.

ДОСЕГНИМО РАЗНОЛИКОСТ

Ово је иницијатива има за циљ да се помогну и подрже младе избеглице и азиланти који живе у Новом Саду. Циљ је да се обезбеде простори за њих да допринесу заједници, да поврате достојанство и аутономију кроз краткорочна волонтерска ангажовања у локалним омладинским организацијама.

НС ЖИВА БИБЛИОТЕКА

Новосадска Жива библиотека је пројекат осмишљен да изгради позитиван оквир за разговоре који могу да изазову/оспоре стереотипе и предрасуде кроз дијалог. Жива библиотека је место где се изнајмљују књиге које су у ствари људи. Током 2019. године, организоваћемо 12 сесија у 6 држава бивше Југославије како бисмо промовисали толеранцију и разумевање, и како бисмо разбили стереотипе између нација.

PRIDE 1.0

Традиционални глобални приде који слави различитост и заговара за LGBTQI+ права широм света, одржаће се у Новом Саду у сарадњи са Београдском парадом поноса.

Повећавање активног учешћа младих

Гласамо да отворимо врата

Онлајн кампања "Гласамо да отворимо врата" ће циљати младе људе узраста 18-21 који први пут гласају како би промовисали учешће у политичком животу. Кампања ће се фокусирати на младе људе, путем друштвених медија и кратких видеа, који нису присталице ниједне политичке партије, нити активни у организацијама.

ВОЛОНТИРАМО ЗА НОВИ САД

Дванаест тематских викенд активности ће бити организоване да покажу како млади могу да допринесу развоју града, тако што ће асистирати властима у стварању Новог Сада као омладинског и пријатељског града, који шири добру енергију на уличним акцијама и који слави здраве стилове живота.

БАНКА ВРЕМЕНА

Овај пројекат ће успоставити онлајн платформу за волонтирање, користећи принципе економије дељења и "мреже размењивања". Идеја је да се направи платформа која ће функционисати као "банка времена" где ће млади људи моћи да издвоје одређен број сати за волонтирање.

HAJMO NA PIKNIK

Ovaj program je kreiran za učenike osnovnih i srednjih škola, koji je posvećen zdravom životu: kako da uzgajaju, pripreme i kuvaju zdravu hranu, da uživaju u prirodi parkova Novog Sada, tako što će se organizovati društveni događaji na otvorenom.

GAMING 4 SOCIAL CHANGE

Нови Сад је познат као балканска престоница креативне индустрије, стога је циљ ове активности да се окупе млади људи из Европе који раде на различитим видео играма, које се односе на друштвене промене и представљају добре примере, током дводневног сајма.

БИЦИКЛИЗАМ ОТВАРА ВРАТА

Један од главних инфраструктуралних инвестиција у овом пројекту јесте завршетак бициклистичких стаза. Кроз двомесечне догађаје током 2019. промовисаће се здрави стилови живота, улична култура и активизам. Анекс 4.4.6..

СПОРТ ОТВАРА ВРАТА

Главна идеја ове активности јесте да се повеже "ОПЕНС2019" са већ постојећим спортским активностима у граду (ФК Војводина, КК Војводина, РК Војводина итд.) како би се промовисали здрави стилови живота, и важност различитости у сарадњи са клубовима и навијачким асоцијацијама.

Јачање омладинских организација

ЈАКЕ ОМЛАДИНСКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ОТВАРАЈУ ВРАТА!

ОПЕНС2019 ће допринети побољшању праксе већ успешних модела, као што је Локални акциони план за младе и Канцеларије за младе у сарадњи са локалним властима. Публикација примера добрих пракси ће бити преведена на све језике земаља чланица Савета Европе како би се подстакао пренос знања из Новог Сада у друге локалне заједнице у Европи.

ГРАНТОВИ ЗА ОМЛАДИНСКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ КОЈЕ ОТВАРАЈУ ВРАТА!

Поред већ постојећег пројекта грантова за омладинске ОЦД, програмско финансирање ће бити представљено како би се одржао континуитет и квалитет програма за младе. Овакви грантови (пратећи праксе на европском нивоу Савета Европе и Европске комисије) ће имати за циљ да подрже омладинске раднике у пружању континуиране услуге/програме који таргетирају потребе младих.

ИНФОПОЛИС ОМЛАДИНСКИ ИНФО ЦЕНТАР ОТВАРА ВРАТА!

Већ постојећи Инфополис, омладински инфо центар, унапредиће услугу пружања информација младима, са већом координацијом омладинских актера, постављењем инфо-тачака у различитим деловима града.

АКТИВНОСТИ ОМЛАДИНСКИХ ОРГАНИЗАЦИЈА ОТВАРАЈУ СВОЈА ВРАТА

Ideja ovog programa jeste da omladinske OCD otvore svoja vrata za neorganizovane mlade u programima podržanim od strane Lokalnog akcionog plana. Aneks 4.4.7.

КАНЦЕЛАРИЈЕ ЗА МЛАДЕ ОТВАРАЈУ СВОЈА ВРАТА

Идеја иза ове активности јесте да свака локална канцеларија за младе организује радионицу посвећену неком од пројеката у оквиру ОПЕНС2019.

СОЦИЈАЛНЕ УСЛУГЕ ОТВАРАЈУ СВОЈА ВРАТА

Идеја из ове акције јесте да пружаоци социјалних услуга отворе своја врата најискљученијој омладини у граду, нудећи једнодневну радионицу на тему прилика за младе.

ЕРАЗМУС ПЛУС ОТВАРА ВРАТА

Представља једнодневну конференцију која ће створити простора за дискусију између балканских омладинских организација, креатора политика, и представника Савета Европе, Европске комисије и Европског парламента, у циљу евалуације исхода "Балканског прозора" у оквиру Еразмус плус програма и израђивања препорука за будуће програме.

Ка инклузивним омладинским политикама

КО-МЕНАЏМЕНТ ОТВАРА ВРАТА

Овај систем подразумева стварање тела за доношење одлука које је надлежно за дефинисање приоритета у омладинској политици у Новом Саду, са циљем да се промовише заједничко креирање и култура дијалога између младих људи и креатора политика.

ОМЛАДИНСКИ ПАРТИЦИПАТИВНИ БУЏЕТ ОТВАРА ВРАТА

У 2015. омладинске организације и градска власт сложили су се да се успостави још једна иновативна пракса - “Омладински партиципативни буџет”, који ће функционисати на следећи начин: млади ће предложити своје идеје како да се искористе средства након чега ће се организовати гласање у локалним заједницама Новог Сада.

НЕЧУЈНИ ГЛАСОВИ

је један од стубова програма, који има за циљ да анимира младе људе који нису присталице ниједне политичке партије, нити активисти ОЦД да се информишу и постану активни у политичком животу. Ово ће се реализовати кроз радионице у удаљеним и руралним пределима око најмање развијених подручја Војводине, коју ће спроводити омладински радници.

ГРАДОНАЧЕЛНИК ОТВАРА ВРАТА

Једном месечно, градоначелник Новог Сада ће отворити своја врата 20 младих људи, како би дискутовали о проблемима и потребама са којима се суочавају млади у Новом Саду и у Војводини. Организоваће се у сарадњи са Саветом за младе и другим омладинским актерима.

ПРЕМИЈЕР ОТВАРА ВРАТА

Два пута годишње, премијер Србије ће отворити врата за 30 младих људи, како би дискутовали о проблемима и потребама са којима се суочавају млади у Србији, у сарадњи са кабинетом премијера и КОМС-ом.

Током реализације овог програма, наш циљ ће бити да информишемо 90% грађана Србије о ОПЕНС2019, и да укључимо 75% младих из Новог Сада у ове активности. Такође, циљамо да досегнемо 130000 страних младих туриста који посете Нови Сад, као и минимум 740000 онлајн посета.

Kontaktirajte nas

  • Telefon:
    +381 (0)64 576 02 72
  • e-mail:
    office@opens2019.rs

Društvene mreže

© 2017 OPENS2019 | Developed by Zequester