Омладинска престоница Европе

"Омладинска престоница Европе" (eng. Europian Youth Capital) је титула која се додељује Европском граду на период од годину дана. У току тог периода изабраном граду се пружа прилика да кроз вишенаменске програме прикаже свој културни, друштвени, политички и економски живот и развој за младе.
„Омладинска престоница Европе“ је иницијатива која подстиче грађане и грађанке да спроводе иновативне идеје и пројекате које подстичу активно учешће младих у друштву. Истовремено кроз ову иницијативу се проналазе узори за будући развој омладинске политике у другим европским заједницама.
Један од циљева ове иницијативе је јачање везе између европског и локалног нивоа. Овом иницијативом се подстиче учешће младих у спровођењу заједничких европских циљева омладинске политике на локалном нивоу. Сврха ове титуле је да прикаже додатну вредност грађанства на европском, националном и локалном нивоу, при чему се фокус ставља на младе.

Мотивација

Млади Новог Сада су нам рекли зашто воле Нови Сад и зашто сматрају да Нови Сад треба да постане Европска престоница младих. На основу одговора креиран је мото ОПЕНС 2019 – „Млади отварају врата".

„Волим тај звук добродошлице који се чује сваки пут када се вратим у Нови Сад. Нови Сад слави своје посетиоце!"

„Нови Сад је... Праве величине. Ни превелик, ни премали. Истовремено мирољубив и динамичан."

„Волимо Нови Сад јер је то град разноликости и мултикултурализма. Свако може пронаћи нешто за себе."

"Новом Саду би требало дати шансу да се докаже Европи, јер то заиста заслужујемо. Млади нису имали лак пут услед ратова и свега што се дешавало, али ипак смо успели да се изборимо за наша права."

Наш основни принцип је да посматрамо младе као позитиван ресурс за развој, а не проблем који треба решити. Одговарањем на потребе младих желимо да унапредимо квалитет њиховог живота и учешћа у друштвено-политичким процесима, као и да подстакнемо осећај власништва младих над развојем града. Имајући у виду да се Србија тренутно налази у процесу европске интеграције, верујемо да је сада право време да Србија и Нови Сад широм отворе своја врата Европи.

Kontaktirajte nas

  • Telefon:
    +381 (0)64 576 02 72
  • e-mail:
    office@opens2019.rs

Društvene mreže

© 2017 OPENS2019 | Developed by Zequester