О пројекту

Титула Европског омладинског центра се додељује једном европском граду на годину дана. Град, и млади људи у њему, који постане европски центар за младе, добијају могућност, кроз бројне програме и пројекте, да показе кулутрни, друштвени, политички и економски живот и развој. Престоница младих Европе подстиче примену нових идеја и иновативних пројеката, с обзиром на активно, креативно учешће младих у друштву са циљем јачања односа између европских институција и локалног нивоа, као и подстицање учешћа младих на локалном нивоу за имплементацију заједничких циљева европске политике за младе.

Нови Сад је град младих: административни, привредни, културни, научни и туристички центар Аутономне Покрајине Војводине. Град Нови Сад има око 78 000 младих људи узраста од 14 до 30 година. Такође, Нови Сад има један јавни и два приватна универзитета, који броји око 50 000 ученика из свих градова у региону. Нови Сад има више од 30 средњих школа, и више од 100 организација цивилног друштва, који окупљају велики број младих.

Универзитет у Новом Саду, позориште Младих, Студентски културни центар, НОМУС, Ритам Европе, Cinema City, Сајам туризма младих- Сајам младих, Exit фестивал... само су делићи слагалице који нам дају, по свим критеријумима, право да верујемо да Нови Сад има разумне шансе да постане Европска престоница младих 2019 године.

Пројекат Нови Сад – Омладинска престоница Европе 2019 (ОПЕНС19) ће у потпуности промовисати вредности које су наведене као приоритети у Националној стратегији за младе, Закон за младе Републике Србије, Акционог плана политике за младе АП Војводине и локалног акционог плана града Новог Сада.

Нови Сад – Европска престоница младих 2019 (ОПЕНС2019) има за циљ да подржи младе људе да постану активнији иницијатори позитивних промена и иновативних идеја у друштву, како у граду Новом саду, тако и на националном, регионалном и међународном нивоу. Кандидатура Новог Сада за Европску престоницу младих је позив младим људима да активно учествују у сопственом развоју и изградњи сопствене независности. Зато је мото кандидатуре “Живи живот”.

Циљеви

Општи циљ „ОПЕНС19“ је: „Стварање већих могућности за младе, при чему се млади оспособљавају да постану иницијатори позитивних промена и спроводе иновативне идеје, не само у Новом Саду већ и на националном и међународном нивоу.“

Желимо да:

  • Славимо разноликост: Као интеркултуралан и отворен град без предрасуда, Нови Сад ће промовисати дух интеркултурализма као један од главних програмских приоритета. Поседујући добру праксу, град Нови Сад тежи да буде позитиван пример „суживота“ на европском нивоу. Град је пример међурегионалне, интеркултуралне сарадње и коегзистенције 26 националности.
  • Докажемо посвећеност европским пројектима и вредностима: „Омладинска престоница Европе“ је додатна прилика за промовисање европских вредности и европске интеграције Србије. Нови Сад и Србија су део европске породице. Кроз многобројне догађаје (Универзијада, Егзит, Регионални културни фестивали), Нови Сад је доказао да поседује капацитете, стручност и волонтере/ке, као и да може да „поставља стандарде“ за сличне догађаје. Имајући у виду законске и стратешке оквире омладинске политике, разнолику инфраструктуру, квалитетне програме за младе, одличну сарадњу између релевантних актера као и високу мотивацију новосадске омладине, град Нови Сад се одлучио да се такмичи за добијање титуле „Омладинске престонице Европе 2019“.
  • Желимо да се приближимо младима са креирањем иновативне политике која се заснива на потребама младих. Нови Сад може бити пионир на европском нивоу са увођењем трајне "коменаџмент структуре са младима" која доноси одлуке за дефинисање приоритета омладинске политике у Новом Саду. Верујемо да је једини начин да се омладинска политика спроведе квалитетно је да се укључе млади, а посебно они млади који нису укључени у удружења младих и за младе или политичке партије.  Једини начин да се задрже млади у Србији је да се подржи иновативност и политика чији темељи почивају на младима, а управо зато су град Нови Сад и новосадска омладина мотивисани да раде на овим процесима.
  • Подстицање учешћа и активирања младих: "Отварање врата" је позивница младима да преузму активну улогу и одговорност у обликовању сопствене будућности. Млади ће се подстаћи да утичу  на живот локалне заједнице и њене политичке процесе, стварајући иницијативе које обезбеђују већу аутономију младих и остваривање својих права. ОПЕНС19 ће подржати младе који су вољни да учествују у процесима доношења одлука и буду покретачи промена у оквиру своје заједнице, али и шире.

Kontaktirajte nas

  • Telefon:
    +381 (0)64 576 02 72
  • e-mail:
    office@opens2019.rs

Društvene mreže

© 2017 OPENS2019 | Developed by Zequester